Berlusconi elismeri, hogy nem tartotta be Afrika megsegítésére tett ígéretét

InfoRádió / MTI
2009. július 5. 11:55
Az olasz miniszterelnök vasárnap elismerte, hogy nem tartotta be Afrika megsegítésére tett korábbi ígéreteit, de ezért a külső körülményekre hárította a felelősséget

Silvio Berlusconi ezzel igazat adott Bob Geldof ír rockzenésznek és segélyezési aktivistának, aki egy nappal korábban a segélyek kapcsán tett ígéretek megszegését vetette Olaszország vezetőinek a szemére.

"Sajnálom, hogy nem tartottam meg azokat az ígéreteket", amelyeket Afrika segélyezésére tettem - idézte a kormányfő szavait a torinói La Stampa. "Az utóbbi időben mindenből kijutott nekünk: gazdasági válság, földrengés (április 6-án L,Aquilában). Ráadásul kemény konfliktusunk van az ellenzékkel és a bennünket támadó bírákkal" - védekezett Berlusconi.

"Hibát követtünk el... amikor az ember elvállal valamit, azt teljesíteni kell. Elmaradásban vagyunk, és a lemaradásunkat pótolni kell" - fogalmazott a torinói újságban.

Szintén a La Stampában vetette föl az afrikai segélyek gyér csordogálását Geldof, megkérdőjelezve az olasz kormányfő szavahihetőségét. Mint állította, az olasz kormány a 2005. évi G8 csúcstalálkozón megajánlott segélyösszegnek mindössze 3 százalékát juttatta el a mai napig Afrika rászoruló országaiba.

A pápa szombaton felszólította a világ legiparosodottabb államait tömörítő G8-csoport vezetőit, akik a jövő héten Olaszországban tartják szokásos éves csúcstalálkozójukat, hogy ne feledkezzenek meg a világ szegényebb régióiról sem.

XVI. Benedek a csúcs házigazdájának, az olasz kormányfőnek írt levelében rámutatott: a pénzügyi válság miatt fennáll a kockázata, hogy törlik, vagy drasztikusan csökkentik a különböző segélyprogramokat, főként az Afrikának szólókat. Márpedig ezzel még több ember süllyedne szegénységbe világszerte. "Felkérem a G8-tagállamokat, hogy tartsák fenn, illetve növeljék a fejlesztési segélyeket... hiszen ez az egyik legfőbb megoldás a válságból való kilábalásra" - írta a pápa.