Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megállíthatatlan az új influenza

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megállíthatatlan a H1N1-influenza - figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet. A WHO szerint ugyanakkor a korábban sertésinfluenzának nevezett betegség enyhe lefolyású. Ennek ellenére Dél-Amerikában most készülnek az influenza-járványokra és több országban közegészségügyi vészhelyzetet hirdettek.

Szimbolikus jelentősége volt, hogy a H1N1 vírus elleni fellépésről szóló konferenciát éppen a korábban súlyosan érintett Mexikóban tartják.

Margaret Chan, a WHO főnöke arról beszélt, hogy a pánik helyett elővigyázatosság a kívánatos "a meglepetéseket tartogató, szeszélyes" H1N1-vírussal szemben. A vírusok állandóan változnak, de az emberiség előnye a tudomány, a korábbinál jobb kommunikációs lehetőségek, az együttműködés és a szolidaritás - fejtegette. A WHO azzal nyugtatja a közvéleményt, hogy a H1N1 influenza a legtöbb esetben néhány nap alatt, gyógyszeres kezelés nélkül is elmúlik.

Az influenzára utaló jel lehet a gyerekek esetében a levertség, a felnőtteknél gondot jelenthet a három napnál tovább tartó magas láz. A terhes nőket és betegség miatt amúgy is legyengült embereket fokozottan veszélyezteti a H1N1.

Kórházba csak az menjen, akinél a komoly fertőzésre utaló jelek mutatkoznak -figyelmeztetett a WHO vezérigazgatója.

Dél-Amerikában azonban most kezdődnek a téli járványok és több ország is egészségügyi szükségállapotot vezetett be. Argentínában bezárták az iskolákat, a még dolgozó terhes nőket pedig két hét szabadságra küldték.

Világszerte, jóval több, mint 100 országban regisztráltak megbetegedést és járványt okozó vírus megjelenése után nem lehet megállítani annak nemzetközi elterjedését - mondta Dr Chan. A mérsékelt globális járvány egyik legnagyobb feladata: megértetni az emberekkel, hogy mikor nem kell aggódniuk és mikor kell segítséget kérniük - mondta a WHO főnöke.
H1N1 influenzában április óta 79 ezer ember betegedett meg világszerte és 337-en haltak meg.

Nagy-Britanniában arra számítanak, hogy augusztusban naponta 100 ezer embert betegít meg a vírus.

Az első vakcinák már elkészültek, de tömeges méretekben csak valószínűleg szeptembertől lesznek hozzáférhetők.