eur:
392.76
usd:
366.18
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Tömeges leépítések Szlovákiában

Szlovákiában a gazdasági válság okozta tömeges elbocsátások miatt idén csaknem 36 ezer munkahely került veszélybe, és az első félévben ilyen módon már több mint 15 ezren el is vesztették a munkájukat, írta az Új Szó című szlovákiai magyar napilap pénteken, a gazdasági tárca elemzését idézve.

A nagy nyugati beruházók többsége még nem döntött tömeges elbocsátásokról, ehelyett arra
próbálják rávenni az alkalmazottakat, hogy önként mondjanak fel.

A kassai U. S. Steel így idén valószínűleg 400 alkalmazottjától válik meg. A több mint 12 ezer embert foglalkoztató acélmű már megegyezett a szakszervezetekkel, hogy a felmondást anyagiakkal is megpróbálja ösztönözni.

Mikulás Hintos szakszervezeti vezető úgy tudja, hogy az önként távozók a havi fizetésük akár 15-szörösét is megkaphatják végkielégítésként. Tavaly a cégnél 1250 euró volt a havi bruttó átlagbér. A társaság ilyen módon már az elmúlt években mintegy 1500 alkalmazottjától vált meg.

A galántai Samsung az idei év elejétől - a cég szerint szintén kizárólag önkéntes alapon - 466-tal csökkentette munkásai számát. A nagy cégek közül az év első felében egyedül a nagyszombati PSA Peugeot Citroen jelentett be csoportos elbocsátást. A személygépkocsik iránti kereslet csökkenése miatt még februárban 190 ember elbocsátásáról döntöttek, eddig azonban csak 38 alkalmazottat tettek az utcára.

A szlovák gazdasági tárca elemzése szerint az utcára kerültek mind nehezebben találnak más munkahelyet. E téren is jelentős különbség van Szlovákia egyes országrészei között. A nyugati megyékben még mindig több a betöltetlen munkahely, mint az ország keleti részében.

A munkaügyi hivatalok a múlt héten országosan 7,5 ezer szabad munkahelyet regisztráltak. Ezek közül 2500-at Pozsony megyében ajánlottak, de Kassa megyében csak 443 állásajánlat volt.

Címlapról ajánljuk
Videó a Hamász túszairól: valóság vagy propaganda?

Videó a Hamász túszairól: valóság vagy propaganda?

A Hamász által elrabolt izraeliek körülbelül fele már meghalt Gázában. Ezt állította egy izraeli-amerikai túsz, akinek videóját szerdán tette közzé a Hamász. A felvételt propagandának minősítették – mivel azt Izraelnek a Rafah gázai város ellen készülő támadása előtt adták ki.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Piacot veszít Kínában az Apple

Piacot veszít Kínában az Apple

Az Apple piaci részesedése csökken Kínában, ahol az erős hazai verseny, különösen a Huawei és az Honor előretörése, valamint az androidos készülékek innovációi - mint az AI és az összecsukható telefonok - növelik a kínai fogyasztók érdeklődését. Ezt Apple promóciói nem képesek ellensúlyozni - írta meg a Markwtwatch.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×