Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tömeges leépítések Szlovákiában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szlovákiában a gazdasági válság okozta tömeges elbocsátások miatt idén csaknem 36 ezer munkahely került veszélybe, és az első félévben ilyen módon már több mint 15 ezren el is vesztették a munkájukat, írta az Új Szó című szlovákiai magyar napilap pénteken, a gazdasági tárca elemzését idézve.

A nagy nyugati beruházók többsége még nem döntött tömeges elbocsátásokról, ehelyett arra
próbálják rávenni az alkalmazottakat, hogy önként mondjanak fel.

A kassai U. S. Steel így idén valószínűleg 400 alkalmazottjától válik meg. A több mint 12 ezer embert foglalkoztató acélmű már megegyezett a szakszervezetekkel, hogy a felmondást anyagiakkal is megpróbálja ösztönözni.

Mikulás Hintos szakszervezeti vezető úgy tudja, hogy az önként távozók a havi fizetésük akár 15-szörösét is megkaphatják végkielégítésként. Tavaly a cégnél 1250 euró volt a havi bruttó átlagbér. A társaság ilyen módon már az elmúlt években mintegy 1500 alkalmazottjától vált meg.

A galántai Samsung az idei év elejétől - a cég szerint szintén kizárólag önkéntes alapon - 466-tal csökkentette munkásai számát. A nagy cégek közül az év első felében egyedül a nagyszombati PSA Peugeot Citroen jelentett be csoportos elbocsátást. A személygépkocsik iránti kereslet csökkenése miatt még februárban 190 ember elbocsátásáról döntöttek, eddig azonban csak 38 alkalmazottat tettek az utcára.

A szlovák gazdasági tárca elemzése szerint az utcára kerültek mind nehezebben találnak más munkahelyet. E téren is jelentős különbség van Szlovákia egyes országrészei között. A nyugati megyékben még mindig több a betöltetlen munkahely, mint az ország keleti részében.

A munkaügyi hivatalok a múlt héten országosan 7,5 ezer szabad munkahelyet regisztráltak. Ezek közül 2500-at Pozsony megyében ajánlottak, de Kassa megyében csak 443 állásajánlat volt.