Õszre halasztották az Európai Bizottság elnökének megválasztását

InfoRádió / MTI
2009. július 3. 20:22
Õszre halasztották a következő ötéves ciklusra felálló Európai Bizottság új elnökének megválasztását - közölte pénteken a soros EU-elnök Svédország miniszterelnöke.

A svéd EU-elnökség eredetileg azt tervezte, az Európai Parlament július közepén megerősíti José Manuel Barroso eddigi bizottsági elnököt a poszton, erre azonban nem kerül sor - mondta Fredrik Reinfeldt, miután Stockholmban tárgyalt Nicolas Sarkozy francia elnökkel.

A svéd kormányfő elismerte, nem volt elegendő támogatás az EP-ben ahhoz, hogy még júliusban, az új összetételű parlament első plenáris ülésén szavazzanak Barroso bizottsági elnöki kinevezéséről. Úgy fogalmazott azonban, száz százalék, hogy a portugál konzervatív politikus el fogja nyerni a szükséges támogatást az Európai Parlament őszi ülésszakán. Október végén jár le az Európai Bizottság elnökének mandátuma.

Nicolas Sarkozy francia elnök úgy fogalmazott, mindegy, hogy július 15-én vagy szeptember 15-én választják meg az új elnököt, a lényeg, hogy ne legyen ellentét az Európai Tanács és az EP között.

Hans-Gert Pöttering, aki a most véget érő ciklusban az Európai Parlament elnöke volt, azt mondta, arra számít, hogy a konzervatívok és a szocialisták szavazataival már szeptemberben Barrosót választják meg újabb öt évre az Európai Bizottság élére.

Az EP szocialista frakciójának, továbbá a zöldeknek és a liberálisoknak fenntartásaik vannak Barroso újraválasztásával szemben. Csak az Európai Néppárt támogatta, hogy az EP még júliusban döntsön az új bizottsági elnök személyéről, de hiába a néppárti az EP legerősebb frakciója, egyedül, szövetségesek nélkül nincs abszolút többsége a plénumon.

Az EU-tagállamok állam- és kormányfői legutóbbi, júniusi csúcstalálkozójukon egyhangúlag támogatásukról biztosították az 54 éves volt portugál kormányfő újraválasztását. Ehhez a 736 EP-képviselő több mint felének a támogatása, vagyis 369 szavazat szükséges.

Fredrik Reinfeldt hétfőn egyeztet Stockholmban az új összetételű Európai Parlament frakcióinak vezetőivel a bizottsági elnök megválasztásának menetrendjéről. Brüsszelben vannak, akik úgy látják, célszerű lenne, ha csak a lisszaboni EU-reformszerződésről tartandó októberi írországi népszavazás után választanák meg az Európai Bizottság új elnökét.