Veszélyes az élővilágra, hogy egyre melegebb a Rajna vize

Infostart
2009. július 1. 20:45
A Rajna vize egyre melegebb. A német kormány környezetvédelmi hivatalának tanulmánya kimutatta, hogy a svájci Alpokban eredő, és az Atlanti-óceánba torkolló folyó hőmérséklete helyenként eléri a 28 Celsius-fokot, ami komoly veszélyt jelent nemcsak a Rajna, hanem az élővilágra is.

A tanulmány ismertetésekor a környezetvédelemi hivatal szóvivője rámutatott arra, az ezredforduló óta egyre gyakrabban fordul elő, hogy a Rajna vizének hőmérséklete napokon át 23 és 25 fok között mozog, meleg nyári napokon pedig helyenként eléri a 28 fokot is, ami beláthatatlan következményekkel járhat az egyik legfontosabb európai víziút halállományára.

Az 1970-es években óriási erőfeszítésekkel annyira sikerült megtisztítani az ipari szennylé miatt korábban erősen szennyezett folyót, hogy csaknem elérték az ivóvíz minőséget

Baselban több vegyi és gyógyszergyár települt a Rajna partjára, mégis a szigorú előírások miatt a svájci városban tavaly strandot létesítettek a homokos parton, és szabaddá tették a fürdőzést a folyóban. Igaz, ott még a víz hőfoka némileg alacsonyabb, de Main város magasságában nyári időben meghaladja a kritikus 20 fokot.

Ezt a most nyilvánosságra hozott tanulmány részben a klímaváltozásra, részben viszont a folyó menti iparvidékekről a Rajnába vezetett - egyébként megtisztított - hűtővizek állandóan növekvő mennyiségére vezeti vissza.

A 1970-es évek nagyszabású akcióját követően ismét elszaporodtak a különböző halfajták a Rajnában, most azonban a folyóban honos lazacot és pisztrángot ismét a kipusztulás veszélye fenyegeti az egyre melegedő vízben.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást