Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Stockholm folytatná a csatlakozási tárgyalásokat Horvátországgal

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A szlovén vétó ellenére július végén folytatná Horvátországgal a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unió soros svéd elnöksége.

A svéd elnökséghez közel álló források szerint július 24-én újabb tárgyalási fordulót tartanának Brüsszelben, amelyen további tárgyalási fejezeteket nyitnának meg Zágrábbal.

A hírek szerint ez a döntés független Ivo Sanader horvát kormányfő szerdai lemondásától, amely kapcsán egyébként José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke megállapította, hogy Horvátország jó úton jár az EU-tagság felé és méltatta a kormányfő elkötelezettségét az európai integráció útján.

Olli Rehn bővítési biztos pedig arra biztatta Zágrábot, hogy mielőbb oldja meg Sanader utódlását, és folytassa az ország politikai és gazdasági reformjait.

Fredrik Reinfeldt, a soros elnökséget július 1-jétől betöltő Svédország kormányfője Stockholmban szerdán egyeztette munkaprogramját az Európai Bizottsággal és ezt követő sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Ljubljanától és Zágrábtól kölcsönösen lépéseket vár a horvát-szlovén határvita megoldása érdekében.

Barroso megismételte, hogy a bizottság továbbra is elkötelezett Horvátország uniós csatlakozása mellett, és ennek érdekében újabb lehetőségeket keres a határvita megoldására.

Reinfeldt arról is beszélt, hogy konzultációt kezdett az Európai Parlamenttel (EP) a bizottság új elnökének megválasztásáról. Ezeken a tárgyalásokon azt próbálja meg felderíteni, hogy az új EP tudja-e már júliusban támogatni Barroso újabb elnöki kinevezését vagy esetleg van másik jelölt a posztra.

Brüsszeli sajtótájékoztatóján az Európai Parlament liberális frakciójának frissen megválasztott vezetője, Guy Verhofstadt bejelentette, hogy a csoport nem támogat gyors EP-szavazást Barroso bizottsági elnöki mandátumának megújításáról. Leszögezte, előbb meg kell ismerniük az új jelölt ötéves programját, annak viszont megoldást kell kínálnia a még csak készülő liberális EP-programban foglalt problémákra is.

Barroso ezzel kapcsolatban azt mondta: nem akarja az EP-nek előírni, hogy mikor szavazzon a bizottság elnökének személyéről, csak azt kéri, hogy mielőbb szülessen döntés. "Amilyen hamar csak lehet, egyértelmű helyzetet kell teremteni. Ezt várják a polgárok" - fogalmazott a bizottság második ciklusra pályázó konzervatív elnöke.