Elutasították Mario Tadic szabadlábra helyezését

InfoRádió / MTI
2009. július 1. 17:01
Bolíviai lapjelentés szerint a bíróság elutasította, hogy szabadlábra helyezzék Mario Tadicot, aki terrorista összeesküvés vádjával vizsgálati fogságban van a magyar Tóásó Előddel együtt.

A kérelmet Tadic ügyvédje adta be egyebek között arra hivatkozva, hogy kliensét előzetes bírói végzés nélkül tartóztatták le, az elfogása során a rendőrség túlzott erőszakot alkalmazott, később pedig fizikai és pszichikai kínzásnak és rossz bánásmódnak volt kitéve.

Az üggyel foglalkozó bíró azonban úgy ítélte meg, hogy a kérelem nincs kellőképpen megalapozva, viszont elegendő bizonyíték van arra nézve, hogy Tadic részt vett a Julio Terrazas bíboros rezidenciája ellen április 15-én elkövetett robbantásos merényletben.

A kérelem elbírálásánál jelen volt Tóásó Előd is, aki a korábbiakkal ellentétben nem takarta el az arcát a kamerák elől - közölte szerdán a La Prensa című La Paz-i újság.

A bolíviai-horvát Tadicot április 16-án fogták el a magyar állampolgárságú Tóásó Előddel együtt. A fegyveres rendőri akcióban agyonlőtték a bolíviai-magyar-horvát Rózsa Flores Eduardót, a román állampolgár Magyarosi Árpádot és az ír Martin Michael Dwyert.

Mindannyiukat azzal vádolják, hogy merényletre készültek a bolíviai elnök ellen, és fegyveres csoportok szervezésével szolgálták volna az ország kettészakítására törekvő erőket.