"Olyan éhes voltam, hogy arra gondoltam: emberhúst kéne enni"

Infostart
2009. június 30. 11:40
Tovább folytatódik Kambodzsa fővárosában a vörös khmerek véreskezű börtönőrének pere, amelynek során az egyik túlélő hátborzongató részletetek tárt fel arról, milyen volt az élet az S-21 börtönben.

A vörös khmerek hírhedt börtönében, az S-21-ben közel 16 ezer embert kínoztak meg és végeztek ki. Aki bekerült a helyre, szinte biztos, hogy nem jött ki élve. Mindössze hét túlélőről tudnak, aki közül az egyik tanúvallomást tett a börtön vezetője ellen folyó perben.

Vann Nathnak azért sikerült megmenekülnie a haláltól, mert művészként képeket és szobrokat készített a vörös khemerek vezéréről, Pol Potról. "Embertelen körülmények között éltünk, és csak nagyon keveset ettünk. Már arra is gondoltam, hogy emberi húst kéne enni, olyan éhes voltam " - mondta sírva a 63 éves egykori S-21-es rab.

A megtört férfi elmondta, hogy a börtönben naponta kétszer kaptak ételt: három teáskanálnyi rizskását. A rabokat megbilincselték, és nem volt szabad beszélniük vagy akár mozogniuk.

"Olyan éhesek voltunk, hogy a mennyezetről leeső bogarakat is megettük. Gyorsan felszedtük és bekaptuk őket, hogy ne lássanak meg minket az őrök. Társaink holttestei mellett ettünk. Nem törődtünk vele, mert olyanok voltunk, mint az állatok" - mesélte Vann Nath.

Közömbösen hallgatta a vallomást

Az S-21-et Kaing Guek Eav (vagy ahogy sokan nevezik Kambodzsában, Duch) vezette 1975 és 1979 között. Több mint 16 ezer férfit, nőt és gyereket kínoztak meg a helyen a tudtával és a parancsával. A most 66 éves egykori börtönvezér, akit 1999-ben fogtak el, szó nélkül, közömbösen hallgatta végig Vann Nath hátborzongató vallomását.

A férfit 1977. december 30-án vitték el a vörös khmerek, akik azzal vádolták meg, hogy a rendszer ellensége és meg akarja dönteni Pol Pot hatalmát. 1978. január 7-én került az S-21-be, ahonnan csak a vörös khmerek uralmának 1979-es megdöntése után szabadulhatott.

A phnompeni, az ENSZ által támogatott bíróságon az emberiesség elleni bűntettek elkövetésével vádolt Duch az egyik legmagasabb rangú vörös khmer, akinek felelnie kell tetteiért. Duch-on kívül még négyen állnak az ítélőszék elé: Khieu Samphan, a vörös khmerek egykori elnöke, Ieng Sary, volt külügyminiszter és felesége, Ieng Thirith, valamint Noun Chea, aki a mozgalom fő ideológusának számított.

Mind a négyen tagadják az ellenük felhozott vádakat, de Duch korábban már beismerte: valóban kínoztak meg embereket az általa vezetett börtönben.