Az ellenzék is tudja, hogy csökkenteni kell a közkiadásokat

Infostart
2009. június 30. 13:28
A kiadások csökkentésére van szükség Nagy-Britanniában, mivel a gazdaság - a nemzetközi pénzügyi válság és az éveken át elkövetett gazdálkodási hibák következtében - recesszióban van. A költségvetés hiánya az előrejelzések szerint jövőre elérheti a GDP 14 százalékát.

A közkiadások csökkentésének szükségességével tisztában van a kormány és az ellenzék is, de a brit választópolgárok szeretnék tudni, mire készül a gazdasági kabinet.

A munkanélküliség 10 százalékosra nő, a visszaesés tartósnak ígérkezik, szükségintézkedésekre van szükség. De milyen területeket fognak érinteni ezek? A kormány halogatja a várható lépések ismertetését, mert nem akar vereséget szenvedni az egy éven belül következő parlamenti választásokon.

Jelenleg az ellenzéki konzervatív párt támogatottsága 36 százalék, a kormányé 25, a liberális párté 19. Figyelemreméltó közvélemény-kutatási adat, hogy a választók úgy látják: ha a konzervatívok kerülnének kormányra, elfogadhatóbb szükségintézkedéseket hoznának, mint amilyeneket az újra hatalomra kerülő szocialistáktól lehet várni.

"Húzd meg, ereszd meg"

Gordon Brown miniszterelnök hétfőn elkezdte pártja választási kampányát, mégpedig a "radikális elképzelések" jelszavával. Szakértő kommentárok szerint olyasfajta "húzd meg, ereszd meg" tervekről van szó, mint amilyenekkel Brown már pénzügyminiszter korában is operált.

A kiadások jelentős lefaragását nem lehet elkerülni, de most például azzal igyekszik édesíteni a keserű pirulát, hogy már elkülönített összegből 20 ezer olcsó lakás megépítésének tervét jelentette be.

A brit nacionalistáknak az európai parlamenti választás során elért váratlanul számottevő sikerére utalhat a kormány új intézkedése, melynek értelmében az önkormányzati lakásokat ezentúl elsősorban rászoruló helyieknek kell kiutalni, munkakereső külföldi jövevények helyett.

A kormány nem kerülheti el, hogy közzétegye a megszorító csomagterv részleteit. Ha a húsba vágó megszorítások váratlan zuhanyként érik a lakosságot, akkor utcai zavargások fognak kirobbanni - figyelmeztette Brown miniszterelnököt David Cameron, a konzervatív párt vezére.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást