A nyugat-európai sajtó egyre többet foglalkozik a Jobbikkal

Infostart
2009. június 27. 16:46
Egyre több cikk jelenik meg a Jobbikról a nyugat-európai sajtóban. Korábban a brit Daily Telegraph közölt írást a magyar pártról - még az európai parlamenti választás előtt -, a héten azonban egy német és egy osztrák lap is foglalkozott velük.

Gyűlölet sorozatban címmel a Jobbikról közölt terjedelmes írást csütörtöki számában a Die Welt. A konszolidált nyugati társadalmak számára önmagában nem jelent drámát, ha a pártspektrum szélein jobboldali szervezetek jelennek meg - írta esszéjében Krisztina Koenen a német konzervatív újság véleményoldalán. Radikális nacionalista vagy idegenellenes nézetek - amelyek gyakran valós problémákon alapulnak - mindenütt vannak, és ezeket valamilyen módon kifejezésre kell juttatni. Mindaddig, amíg a politikai elit és a lakosság képes arra, hogy megértse a tényleges problémákat, elutasítsa az idegenellenes vagy az emberi méltóságot megalázó nézeteket, addig azok nem jelentenek veszélyt a szabadságra és a demokráciára.

A Jobbik esetében azonban a cikkíró szerint más a helyzet. "A Jobbik ugyanis nem egyszerűen jobboldali radikális, hanem egy nemzetiszocialista párt, amely az állam destabilizálását, hatalmi monopóliumának szétzilálását és olyan népcsoportok kirekesztését tűzte ki célul, amelyek a magyarok jó 10 százalékát teszik ki" - fogalmazott Koenen.

A Jobbik sikere nem az égből pottyant, és nem az elnyomorodás következménye, amint azt nyugati kommentárok szinte egyhangúan állítják - hangoztatta a cikkíró. Az okok sokkal inkább egy eltorzult és gyenge elitben, továbbá azokban a történelmi hátterű eszmeáramlatokban keresendők, amelyek Kelet-Európában hozzátartoznak az általános gondolkodásmódhoz. Ily módon azok a tanulságok, amelyek a magyarországi fejleményekből levonhatók, az egész régióra érvényesek.

Szintén csütörtökön az osztrák Kurier a magyar gazdaság helyzetéről és Jobbikról közölt cikket a Kurier című osztrák napilap. A gazdaság és a kormány krónikus gyengesége erősíti a szélsőjobboldalt, és veszélybe sodorja a demokráciát - hangzott a cikk felcíme.

A 18 ezer lakosú Monoron mindössze tíz aktivistával a második legtöbb szavazatot gyűjtötte be a Jobbik - mutatott rá a részben a párt egy monori aktivistájával, P. Imrével való beszélgetésen alapuló cikk szerzője. Országosan három mandátumot szereztek, mindössze eggyel kevesebbet, mint a szocialisták - fűzte hozzá.

A választási eredmény hátszelet ad a pártnak, és politológusok jó esélyeket jósolnak a Jobbiknak a parlamentbe jutásra.A Jobbik ugyanazokról a problémákról beszél, mint a Fidesz - hárította el a cikk szerint P. Imre "a Jobbik-ideológia meglehetősen sajátságos megnyilvánulásaira", a Nagy-Magyarországhoz való ragaszkodásra és a trianoni évforduló napján tartott gyászmegemlékezésre utaló kérdést.

Orbán Viktor is olajat öntött a nacionalista tűzre az európai parlamenti (EP-) választási kampányban tett kijelentésével, miszerint a választás tétje az, hogy hányan képviselik a Kárpát-medencei magyarságot az EP-ben. A Fidesz-elnök kizárta annak lehetőségét, hogy koalíciót kössön a Jobbikkal, mégis a csalódottaknak ugyanabban a tengerében halászik mindkét párt - vélekedett a szerző.

A brit Daily Telegraph még májusban, az EP-választás előtt közölte: Nőies arc egy szélsőjobboldali párt képviselőjeként című cikkét. Ránézésre irigylésre méltó jogászi karriert futott be, pártját mégis az antiszemitizmussal, a romák elleni támadásokkal és egy militáns szervezettel hozzák összefüggésbe - így jellemzi a Daily Telegraph Morvai Krisztinát, aki akkor még listavezetője volt a Jobbiknak.

Papíron Morvai Krisztina egy olyan nő, akit bármelyik politikai szervezet szívesen felvállalna: jó megjelenésű, szőke, dolgozó anya, aki nemcsak három gyermeket szült, de jelentős jogászi karriert is befutott - írja a konzervatív brit lap, a Daily Telegraph.

"Egy tisztességes politikusnő vagyok három gyermekkel, noha számos nyugati véleményformáló olyan képet fest rólam, mintha náci és fasiszta lennék" - mondja a brit újság írása szerint Morvai Krisztina, aki a lap megfogalmazása szerint egyike azon szélsőséges pártok európai parlamenti képviselőjelöltjének, akik a jövő havi választásokon versenybe szállnak egy mandátumért.

Az újság riportere, aki utal Morvai Krisztina feminista megnyilvánulásaira, megjegyzi: kíváncsi lett volna, milyen is szemtől szemben egy olyan, szélső jobboldali pártot képviselő politikusnő, akinek esélye van arra, hogy bekerüljön az Európai Parlamentbe, de mint írja, nem tudta meg, hiszen a Jobbik listavezetője az utolsó pillanatban meggondolta magát, és lemondta az interjút arra hivatkozva, hogy a nyugat-európai lapok támadást indítottak pártja ellen azzal, hogy összefüggésbe hozzák antiszemita és romaellenes cselekményekkel.