Megtámadták Irán svédországi nagykövetségét

Infostart
2009. június 26. 18:28
Tüntetők megtámadták péntek délután Irán svédországi nagykövetségét - jelentette a svéd STV televízió. Barack Obama amerikai elnök felháborítónak nevezte az iráni hatóságok erőszakos fellépését a békés tüntetők ellen pénteken, miután a Fehér Házban fogadta Angela Merkel német kancellárt.

A riport szerint mintegy 150 ember, köztük több álarcos próbált bejutni a képviselet épületébe, amely Stockholm mellett van. A rendőrség járőröket küldött a helyszínre. Sérültekről nem tudni.

Korábban már több tüntetés is volt a nagykövetségnél, de azok békések voltak.

Barack Obama amerikai elnök felháborítónak nevezte az iráni hatóságok erőszakos fellépését a békés tüntetők ellen pénteken, miután a Fehér Házban fogadta Angela Merkel német kancellárt.

"Egy hangon beszélünk" - jelentette ki Obama, aki az iráni helyzetről is eszmét cserélt vendégével. "Elítéljük (az erőszakot)" - szögezte le.

Az iráni népnek joga van a gyülekezéshez, véleményének szabad kifejezéséhez, ezek általános törekvések - mondta. Az iráni hatalom brutalitásáról és a szabadságra törekvő iráni nép bátorságáról beszélt.

Merkel is kiemelte: az iráni népnek joga van a békés demonstrációkhoz, szavazatainak összeszámolásához.