Németországnak még sok idő kell a kilábaláshoz

Infostart
2009. június 25. 10:58
A német kereskedelmi bankok most közzétett felmérése szerint az ország gazdasági teljesítménye leghamarabb 2015-re érheti el a pénzügyi válság előtti szintet. A vontatott fellendüléssel egy időben rekordszintre emelkedik az államadósság.

A német bankszövetség Berlinben közétett tanulmánya rámutat arra, hogy a válság előtti időszakban a konjunktúra üteme elérte az 1,5 százalékot is, viszont a krízis hatására az elkövetkező esztendők során legjobb esetben is alig 1,25 százalékos növekedési potenciál remélhető, amiből egyértelműen következik, hogy az ország gazdasága a lemaradást legkorábban hat év alatt hozhatja be.

A jelentés egybevág a kormány nemrég nyilvánosságra hozott előrejelzésével, amely jövőre a nemzeti össztermék 6 százalék körüli zsugorodásával számol. Mindez együtt jár a munkanélküliség felszökésével és kihat az államadósság további emelkedésére is, ami jövőre - mint Peer Steinbrück pénzügyminiszter fogalmazott - rekordszintre növekszik, ugyanis az újonnan felvett kölcsönök összege eléri a 100 milliárd eurót.

Az új adósságok az elmaradt adóbevételeket és a munkaerőpiacon jelentkező többletköltségeket egyenlítik ki. Jelentős mértékben terhelik a költségvetést a konjunktúraélénkítő csomagokkal járó kiadások, továbbá az eladósodás megfékezését célzó szigorú megtakarítások.

Így nem meglepő, hogy pénzügyi szakértők a választások után adóemeléstől, kiváltképpen az élelmiszerekre érvényes 7 százalékos áruforgalmi adó drasztikus növelésétől tartanak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást