Megtalálták az év elején eltűnt "aranyhajó" roncsát

InfoRádió / MTI
2009. június 21. 15:32
Megtalálták az Atlanti-óceán déli részén, az argentínai Patagonia partjainál a januárban titokzatos körülmények között eltűnt, 9 tonna arany- és ezüstércet szállító teherhajó roncsát.

Argentínai médiajelentések szerint nem tudni, hogy a 16,4 millió dollár értékű rakomány a hajóban van-e még. A roncs kimentését a viharos időjárás miatt egyelőre félbeszakították.

A hajó tulajdonosa, a Cerro Vanguardia argentínai arany- és ezüstbánya áprilisban hagyta abba a kutatást, mert túl magasnak találta a költségeket.

A londoni székhelyű Lloyd biztosítótársaság szakemberei különleges felszerelésekkel folytatták a kutatási munkákat, és pontosan meghatározták a roncs helyét, amelyről bizonyossággal megállapították, hogy a januárban eltűnt teherhajóé.

A Polar Mist értékes terhével január 17-én került veszélybe a patagoniai Santa Cruz tartomány magasságában. Az argentin vízi rendőrség a hajót elhagyó legénységet kimentette, a vízi járművet pedig egy chilei mentőhajó vette vontatókötélre, de a mentés közben a hajó rejtélyes körülmények között elsüllyedt.