Figyelmeztető levelet írt az iráni rendőrfőnök Muszavi ellenzéki elnökjelöltnek

InfoRádió / MTI
2009. június 21. 10:46
Figyelmeztető levelet írt az iráni rendőrfőnök Mir Hoszein Muszavi ellenzéki elnökjelöltnek, amelyben felszólította őt: hagyjon fel a lázítással.

Ahmadi Mogaddam levelét több iráni napilap, köztük az Etemad-e-Melli, a szintén ellenzéki elnökjelölt Mehdi Karubi lapja közölte vasárnapi számában, az azonban nem derült ki, hogy maga az írás mikor született. A rendőrfőnök ebben közölte: "amennyiben a jelenlegi helyzet folytatódik, a rendőrség, a társadalom és a nép rendjének és biztonságának megőrzése érdekében, ellentmondást nem tűrően szembeszáll az illegális cselekedetekkel".

Mogaddam azt vetette Muszavi szemére, hogy "a törvénytelenség olyan légkörét teremtette meg", amelynek árnyékában "banditák tevékenykednek". A rendőrfőnök szerint a biztonsági szervek senkire sem lőttek, ugyanakkor megemlítette, hogy 400 rendőr sebesült meg a választásokat követő zavargásokban.

A június 12-i elnökválasztás tisztaságát és Mahmúd Ahmadinezsád elnök győzelmét megkérdőjelező ellenzéki hívek megmozdulásait a hatóságok több ízben is törvénytelennek nyilvánították.

Muszavi ezzel szemben szombat este újabb kihívást intézett a hatalmon lévő konzervatív erőkhöz, mondván, hogy az iszlám köztársaságot meg kell tisztítani a "hazugságoktól és a tisztességtelenségtől".