Támogatják Barroso újrajelölését az uniós országok vezetői

InfoRádió / MTI
2009. június 19. 06:51
Egyhangú támogatásukról biztosították az uniós országok vezetői José Manuel Barroso, az Európai Bizottság eddigi elnöke újrajelölését a posztra.

Ezt az unió soros elnöki tisztét betöltő Csehország miniszterelnöke jelentette be késő este a brüsszeli uniós csúcstalálkozó helyszínén. Jan Fischer hangsúlyozta: a közösség elnöksége, valamint az ősszel hivatalba lépő svéd elnökség átfogó konzultációkat kíván folytatni az Európai Parlament frakcióival a jelölési procedúrával összefüggő kérdésekről.

José Manuel Barrosónak az Európai Parlamentben is többséget kell kapnia a tisztség elnyeréséhez. Az 53 éves portugál konzervatív politikus újraválasztását a legnagyobb frakcióval rendelkező Európai Néppárt támogatja, a szocialista, zöld illetve liberális képviselők azonban nem.

Orbán Viktor, az Európai Néppárt alelnöke este arról beszélt: az Európai Néppárt nem támogatja az újrajelölés szeptemberre halasztását. Hangsúlyozta: a tömörülés álláspontja szerint az Európai Néppártot illeti meg a lehetőség, hogy az Európai Bizottság elnökét adja.