Hazamenekülnek a rasszista erőszak ellen a romák

Infostart
2009. június 19. 05:35
Az észak-írországi Belfastban mintegy 20 Romániából érkezett roma család próbált letelepedni, de a hét elején fajgyűlölők támadták meg szállásaikat. Jelenleg a város művelődési házában kaptak menedéket, és haza akarnak térni.

A romák java része egy belfasti lakatlan három emeletes házba költözött be, de a hétfőre virradó éjjelen arra ébredtek, hogy palackok, valamint fél téglák zúzzák be az ablakokat, fiatal suhancok veszik körül őket, akik gyűlölködő jelszavakat skandálnak.

Igen megrettentek, hiszen állapotos nők is voltak közöttük, továbbá egy öt napja született csecsemő. Reggel mind a száztízen egy közeli templomba menekültek, s onnan rendőri védelemmel mehettek át Belfast művelődési házába, ahol letáboroztak.

Valószínű, hogy a Combat 18 nevű szervezet tagjai támadták meg a romániai eredetű, s a jelentésekből megállapíthatóan román nevű cigányokat. A Combat 18 a Vér és Becsület nevű neonáci egyesülés akciócsoportja, működik Oroszországban és Németországban is, elnevezésében a 18-as szám a latin ábécé első és nyolcadik betűjére, azaz Adolf Hitler monogramjára utal.

A randalírozók azzal fenyegették a romákat, hogy rájuk gyújtják a házat. Korábban már Belfast legnagyobb nemzetiségi kisebbsége, az ott régen letelepedett kínai közösség egyes tagjait is megtámadták a Combat 18 fajgyűlölői. A kínaiak beilleszkedtek a helyi társadalomba, míg az újonnan érkezett romák asszonyai az utcán kéregettek, és a családok főként munkanélküli segélyből éltek. Az őket ért támadás után, most haza akarnak térni.

Gordon Brown brit miniszterelnök nyilatkozatban ítélte el a belfasti fajgyűlölőket, Belfast polgármestere pedig a város szégyenének nevezte a történteket. De a BBC tévé-riportjában egy megszólaltatott idősebb járókelő ingerülten csak annyit mondott: "A cigányok menjenek haza!"

Belfastban is növekszik a munkanélküliség, amely a gazdasági visszaesés következtében Nagy-Britannia szerte immár 12 éve a legmagasabbra, több mint 2,2 millió főre emelkedett. Az álláskeresők nem kívánják megosztani a segélyt külföldről érkezettekkel.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást