Drágultak a szlovákiai turistacélpontok

Infostart
2009. június 15. 12:01
Az előrejelzések szerint az idén nyáron kevesebb külföldi vendég érkezik Szlovákiába mint az előző években. A szállodák árcsökkentéssel próbálják odacsalogatni a turistákat

 A tátrai szállodatulajdonosok szövetsége szerint az eddigi helyfoglalásokból arra lehet következtetni, hogy a nyári főidényben a tavalyinál jóval kevesebb külföldi vendéget fogadnak majd.

A visszaesés akár 25-30 százalékos is lehet. Amennyiben beigazolódik a pesszimista jóslat, akkor komoly bevételtől esnek el a szállodák és az éttermek, hisz évi forgalmuk csaknem 50 százalékát éppen a két nyári főhónapban bonyolítják le. Az ország imázsával foglalkozó Szlovák Idegenforgalmi Ügynökség különböző rendezvényekkel, programokkal próbálja az országba csalogatni a turistákat.

A fő hangsúlyt a szomszédos országokra fektetik, hisz a gazdasági válság idején nyilvánvaló, hogy az emberek inkább a rövid távolságokat részesítik előnyben. A turistacsalogató rendezvények közé tartozik a Budapest belvárosában e héten zajló szlovák gasztronómiai fesztivál is.

Az euró bevezetése, no meg a környező országok nemzeti valutáinak gyengélkedése miatt a lengyel, magyar és a cseh turisták számára Szlovákia érezhetően megdrágult. Emiatt - s főleg okulva téli idény kedvezőtlen tapasztalataiból - a tátrai szállodatulajdonosok a nyári szezon előtt érezhetően csökkentették áraikat, és különböző kedvezményeket kínálnak, többek között olcsó belépőket a környező vízi parkokba, melyek elsősorban családokat vonzanak.

Ugyanez érvényes kisebb panziókra és a magánszálláshelyekre is. A Szlovákiába készülő látogatók hasznos információkhoz juthatnak - magyar nyelven is - a www.slovakia.travel internetes oldalon..


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást