Lezuhant gép: a brazil légierő újabb három holttestet talált

InfoRádió / MTI
2009. június 7. 18:28
Újabb három holttestet találtak vasárnap az Atlanti-óceánban annak a helynek a közelében, ahol feltételezések szerint az Air France repülőgépe hétfőn lezuhant.

Ezzel már összesen öt holttestet emeltek ki az óceánból. A brazil hatóságok bejelentették, hogy a kutatásban részt vevő pilóták több - közelebbről meg nem határozott számú - tetemet vettek észre és már a helyszínre vezényeltek hajókat, hogy fedélzetükre emeljék ezeket.

A Rio de Janeiróból Párizs felé tartó 447-es járatszámú gép május 31-én tűnt el viharos időjárási körülmények között, fedélzetén 228 személlyel, akik feltehetőleg mindannyian életüket veszítették. A vizsgálatok főleg arra irányulnak, hogy megállapítsák, vajon a gép külső műszerei jegesedtek, amely zavarhatta volna a sebességmérőt és így a számítógép túl gyors vagy lassú tempót diktált volna - ami végzetes hibához vezethetett.

A szerencsétlenséget kivizsgáló BEA francia ügynökség elmondta, hogy a fedélzeti sebességmérőt nem cserélték le, szemben a gyártó cég ajánlásával, de még korai volna ebből arra következtetni, hogy ez milyen szerepet játszhatott a szerencsétlenségben.

A BEA szerint a gép egymástól eltérő információkat kapott a sebességmérőktől, miközben a hatalmas viharba került.

A brazil hatóságok nem tudták megmondani, hogy hány holttestet vettek észre, csupán azt közölték, hogy az eső és rossz látási körülmények ellenére még vasárnap képesek lesznek néhányat kiemelni a tengerből.

A vasárnap kiemelt tetemek egyikénél sem találtak személyazonosságukra utaló dokumentumokat és a hatóságok nemükről sem adott információt. Szombaton két férfi holttestet találtak. A brazil hatóságok nem voltak hajlandóak nyilatkozni arról sem, hogy milyen állapotban voltak a tetemek, arra hivatkozva, hogy az túlságosan fájdalmas lenne a rokonoknak.

A szerencsétlenül járt gép fedélzetén négy magyarországi és egy szlovákiai magyar utas is volt.