Szemet vetett a Lufthansára a Ryanair

Infostart
2009. június 3. 20:40
Európa legnagyobb fapados légitársasága, az ír Ryanair a vártnál nagyobb nettó nyereséget ért el a márciusban véget ért pénzügyi évben. A cég elnöke derűlátással nyilatkozott az idei kilátásokról is, és megerősítette, hogy szemet vetettek a Lufthansa német légitársaságra.

A légitársaság helyzetéről tartott londoni sajtótájékoztatóján Michael O'Leary elmondta, hogy a márciusban zárult előző pénzügyi évben a Ryanair is anyagi veszteséget könyvelt el. Ezt részben a volt ír állami Aer Lingus légitársaságban lévő részesedésének leértékelődése, részben pedig légiflottájának ritkítása, illetve gépparkjának értékvesztése okozta.

Az egyszeri tételek kiszűrése után azonban a nettó nyereség elérte a 105 millió eurót, ami 36 millióval haladta meg az elemzők korábbi várakozását. Ebben jelentős szerepet játszott, hogy a pénzügyi válság ellenére sikerült tovább bővíteni az utasforgalmat.

A Ryanair élén álló Michael O'Leary ez évben is legalább 15 százalékos forgalomnövekedésre számít, és ennek érdekében a repülőjegyek árának további csökkentését tervezi. Bizakodó nyilatkozatában utalt arra is, hogy a Ryanair a német légitársaság, a Lufthansa átvételét fontolgatja.

A német légitársaságot is erősen megtépázta a tavaly kirobbant pénzügyi válság, a cég számos takarékossági intézkedést foganatosított az anyagi veszteségek kordában tartására. Az ír üzletember Lufthansával kapcsolatos elképzeléseiből azonban aligha lehet valami, mert a német törvények kellő védelmet biztosítanak a Lufthansa számára egy esetleges külföldi átvételi kísérlet elhárítására.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást