A juntának "nem volt más választása", ezért vették őrizetbe az ellenzéki vezetőt

InfoRádió / MTI
2009. május 31. 09:15
Aung Szan Szú Kji mianmari ellenzéki vezető "eltitkolta", hogy egy amerikai van nála, ezért a katonai kormányzatnak "nem volt más választása", mint az érvényben lévő törvények értelmében bírósági eljárást indítani ellene - jelentette ki vasárnap Szingapúrban Aje Mjint tábornok, mianmari védelmi miniszterhelyettes.

Mjint, aki egy regionális biztonsági konferencián nyilatkozott, úgy vélekedett, hogy az ellenzéki vezető megsértette a házi őrizetre való rendelkezéseket azzal, hogy nem jelentette: két napig otthonában tartózkodott egy amerikai állampolgár, aki ráadásul a hatóságok szerint illegális bevándorlónak minősült.

Aung Szan Szú Kjit, akit 2003 óta tartanak házi őrizetben, az ellene folyó ranguni perben akár 5 évi börtönre is ítélhetik, és ebben az esetben kizárják a politikai életből a junta által 2010-re tervezett választások idejére.

Közben az ellenzéki vezető törvénysértésről beszélt: a ranguni hatóságok ugyanis a múlt héten a szintén letartóztatott John Yettaw-val "rekonstruálták" a Szú Kji házába való behatolását, természetesen az ő távollétében. Njan Vin, az ellenzéki Nemzeti Liga a Demokráciáért (LND) szóvivője szerint Aung Szan Szú Kji "igazságtalan üldöztetésének" nevezte az eljárást és a "rekonstruálással" egyidejű házkutatást.