Miért lennének magyar feliratok Kolozsvárott?

Infostart
2009. május 26. 13:16
Romániában helyi népszavazást kezdeményez a Szociáldemokrata Párt kolozsvári szervezetének az elnöke arról, hogy mely nyelveken tegyenek ki tájékoztató feliratokat a város műemlékeire.

Megtörténhet, hogy Kolozsvár lakosságának helyi népszavazáson kell döntenie arról, hogy mely nyelveken kerüljön felirat a város műemlékeire. Ezt Remus Lapusan, a Szociáldemokrata Párt helyi elnöke javasolta, miután sajnálatosnak tartotta, hogy kampánytémává alakult a kolozsvári feliratozás kérdése.

Lapusan nem tartja indokoltnak a magyar nyelvű feliratozást, megjegyezvén, hogy Budapesten sincsenek román feliratok. A többnyelvű feliratozás kérdése azt követően vált az európai parlamenti választások kampánytémájává, hogy május 7-én Sorin Apostu polgármester bejelentette: tájékoztató feliratokat helyeznek el a város műemléképületein, amelyeken a román mellé angol és francia szöveg kerül.

A polgármester nem tartotta indokoltnak hogy a táblák magyar feliratot is tartalmazzanak, hiszen, mint megjegyezte, a magyar nem világnyelv.

A kijelentés heves reakciót váltott ki az erdélyi magyar közösségben. Civil kezdeményezésre a Transindex portálon két hét alatt több mint 22 ezer aláírás gyűlt össze a polgármesternek címzett petícióra. Ezeket a múlt héten iktatták a városházán.

Időközben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség is aláírásgyűjtést hirdetett a témában, a választási kampány hajrájában pedig a román pártok többsége is megszólalt. Többnyire arra hivatkoztak, hogy a román közigazgatási törvény csak azokon a településeken teszi kötelezővé a kisebbség nyelvén történő feliratozást, amelyekben a kisebbség számaránya meghaladja a 20 százalékot.

Kolozsváron ez az arány a 2002-es népszámláláskor 19 százalékos.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást