Meg akarja menteni a Földet? Ne igyon több sört!

Infostart
2009. május 26. 09:00
Egy brit kormánytanácsadó szerint segíthet megmenteni a földet, ha kevesebb bárányhúst eszünk és kevesebb sört iszunk. Az illető így több disznóhús és csirke fogyasztására buzdít, mivel ezeknek kevesebb a szén-dioxid-kibocsátása. A brit kormány által fizetett kutatás szerint egy kiló bárányhús előállítása 17 kiló szén-dioxid kibocsátását jelenti.

A birkák rengeteg metánt termelnek, ami ugyancsak üvegházhatású gáz. A tehenek is veszélyesek, egy kiló tehénhús előállítása alig valamivel kevesebb szén-dioxidot termel, mint ugyanennyi bárányhús.

Korábbi tanulmányok szerint egy kétszáz marhából álló gulya éves "metánkibocsátása" egyenlő azzal, mintha évente 150 ezer kilométert mennénk a családi autóval.

Az alkoholfogyasztás ugyancsak hozzájárul a klímaváltozáshoz, mivel a komló termesztése és a sör előállítása, valamint a whiskytermelés Nagy-Britannia szén-dioxid-kibocsátásának másfél százalékát adja ki.

Életmódunk megváltoztatása, beleértve az étrendünket az egyik fontos pontja lehet a klímaváltozás elleni harcnak - mondta David Kennedy, a Klímaváltozás Bizottság elnöke. Hozzátette, nem eszik több gyrost, mivel az bárányhúst tartalmaz. Megjegyezte, nem kívánja meg mindenkitől, hogy váljon vegetáriánussá, vagy szokjon le az italról, de ha kevesebbet fogyasztunk belőlük, akkor csökkenhet a felmelegedés, és még az egészségünknek is jót tesz.

Nagy-Britanniának 2050-re 80 százalékkal kellene csökkentenie az üvegházhatású gázok kibocsátását. A klímabizottság az állattartásból származó kibocsátást vizsgálja, és javaslatokat tesz arra, miként lehetne kevesebb ilyen gázt termelni. Ugyanis az ország metánkibocsátásának harmada az állattartásból származik. A metán pedig jóval veszélyesebb a klímára, mint a szén-dioxid.