A tej miatt tüntetnek Brüsszelben és Amerikában

Infostart
2009. május 26. 19:39
Annak ellenére, hogy világszerte drasztikusan zuhant a tej nagykereskedelmi ára, a fogyasztók nem érzik ezt. A gazdák pedig épp amiatt elégedetlenek, hogy tőlük rendkívül nyomott áron veszik át a tejet azok a közvetítők, akik aztán hasznot húznak belőle.

Német, belga, holland és más gazdák tüntetnek Brüsszelben a tejárak összeomlása miatt. A termelők hétfőn Berlinben is közleledési káoszt okoztak, Franciaországban pedig tejfeldolgozó üzemeket vettek körül. Az Egyesült Államokban a farmerek egy része tiltakozásul kiönti a tejet, amiért harmadannyiért veszik át azt tőlük, mint korábban, miközben a költségeik nem csökkentek.

Az európai termelők sürgős lépéseket követelnek, mert tavalyhoz képest a felére esett a tej átvételi ára és kénytelenek veszteségesen árulni. Miután Berlinben hatezer gazda 700 traktorral fékezte a forgalmat, a szövetségi kormány felajánlotta, hogy olcsóbb dízelhez juthatnak. Brüsszelben ezer gazda követelte, hogy "igazságosabb árat" kapjon a megtermelt tejért.

A gazdákkal személyesen elbeszélgető Mariann Fischer-Boel agrárbiztos elismerte a problémát és azt mondta: sok termelőnek nehéz a sora, mert az előállítási költség magasabb, mint az eladási ár. Ezzel azonban korántsem nyugtatta meg az elégedetlenkedőket, akik Franciaországban 80 tejfeldolgozó üzemet vontak blokád alá. Fishcer-Boel végül annyi engedményt tett, hogy javasolta, az összes jogosult gazda a szokásosnál két hónappal korábban, azaz októbertől kapja meg az EU-támogatást.

Brüsszel emellett az év elején felújította a tejtermékek exporttámogatását és a tejpor, illetve a vaj felvásárlásába kezdett. Az unió azonban el akarja kerülni, hogy ismét felhalmozódjanak a korábbi hírhedt "vajhegyek". Az EU-biztos elutasította a tejtermelési kvóták megemelését is és azt mondta: a gazdáknak kevesebb tejet kell termelniük, mert a fogyasztók is kevesebb minőségi tejterméket vásárolnak, mint a pénzügyi válság előtt.

Egy évvel ezelőtt az emelkedő tejárak miatt azonban Brüsszel - Németország tiltakozása ellenére - éppenséggel megemelte a termelők által eladható tej mennyiségét. Különösen Kínában ugrott meg a tejimport, de ahogy jött a pénzügyi válság, úgy omlott össze a piac.

Az Egyesült Államokban közben a farmerek azért lobbiznak, hogy az agrárminisztérium által meghatározott felvásárlási ár mindenkor vegye figyelembe az előállítási költségeket. A tengerentúli gazdákat európai versenytársaikhoz hasonlóan irritálja, hogy a feldolgozóüzemek fölözik le szó szerint is a hasznot, és a szupermarketekben most is annyiba kerül a tej, mint korábban.

A feldolgozók azonban azt állítják: a tavalyi áremelkedés idején veszteségeik voltak és most ezeket kompenzálják, valamint készülnek a télre, a várható áremelkedésre. Mindeközben azonban sok eladósodott farmer készül állatai eladására, vagy fontolgatja azt, hogy felhagy a termeléssel.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást