A britek sem élvezik a nyarat az államadósság miatt

Infostart
2009. május 26. 08:40
Nagy-Britannia hatalmas államadóssága és a nemzetközi pénzvilágban előállott súlyos zavarok együttesen vezettek oda, hogy a fontsterling értéke alacsonyra süllyedt az euróval és a dollárral szemben. Emiatt a szokottnál 15 százalékkal kevesebb brit tervez az idén külföldi nyaralást.

A britek keresik a napfényt, a meleg tengereket és szeretnek felfedezni idegen tájakat, tehát nyaranta rendszerint több tízmillióan indulnak útnak, elsősorban spanyol, olasz, francia vagy görög üdülésre. Bizonyos, hogy idén e helyett nagyobb számban nyaralnak belföldön. De a napfény nagy vonzerő, tehát keresik az alternatívákat, melyek közül elsősorban Törökország, Egyiptom és Kuba vagy Tunézia mutatkozik ígéretesnek.

A nyelvi azonosság miatt az angolok szívesen töltik a szabadságukat az Egyesült Államokban. Mivel az amerikai gazdaságnak is sürgős élénkítésre van szüksége, az ottani utaztatók jutányos ajánlatokkal álltak elő, tehát a brit turisták számának visszaesése Amerikát illetően nem lesz olyan jelentős, mint az eurózónát illetően.

Előzetes becslések szerint 15 százalékkal kevesebb brit célozza meg ezen a nyáron a Cote d'Azure-t és a Costa Bravát, de a mediterrán tengerpart rajongói nem hagyják magukat eltántorítani.

A húsvét volt az új trend próbája, és a szokott kétmilliónyi brit turista útnak indult elsősorban spanyol és francia üdülőhelyek, meg a Kanári-szigetek felé. A nyár persze más kategória, mert ekkor átlag kéthetes üdülésről van szó, magas a szállodaköltség.

Tekintettel a fontsterling értékvesztésére, a szaksajtó spórolási ötletekkel segíti a nyaralni vágyókat. Javasolja, hogy intézzünk mindenfajta foglalást interneten, ne féljünk alkudozni, ha tehetjük, keressünk nyaralócsere lehetőséget, akár ügynökségeken át, és legfőképpen próbáljunk kitörni az euróövezetből.

Ez persze a balatoni nyaralást is keresettebbé teheti az angolok körében. Kérdés, olcsóbb-e egy jó hotel Füreden, Földváron és Tihanyban, mint például egy kisebb francia nyaralóhelyen, a Földközi-tenger partján.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást