Tejtermelők tüntetése Franciaországban

Infostart
2009. május 19. 13:35
Országszerte tüntetnek a francia tejtermelők a rendkívül alacsony felvásárlási árak ellen. A gazdák szerint a tejipari cégek soha nem fizettek ilyen keveset a tej literéért, ilyen árak mellett azonban a biztos csőd vár rájuk. Helyenként kifejezetten erőszakos akcióikkal a felvásárlókat tárgyalásra, a kormányt közvetítésre akarják kényszeríteni.

 Az elégedetlen termelők kedden kora reggel több francia városban tejjel locsolták és tehéntrágyával hintették meg a kormányt helyi szinten megjelenítő prefektúrák épületeit, több nagy tejipari vállalathoz vezető utat lezártak, a sajtokat gyártó Bel-csoport párizsi székhelyére pedig néhány tehenet is magukkal vittek.

A gazdáknál azt követően telt be a pohár, hogy a felvásárlási árakat amúgy is folyamatosan lefelé nyomó tejipari cégek áprilisban minden előzetes figyelmeztetés nélkül 30 százalékkal fizettek kevesebbet a tej literéért, mint egy hónappal korábban.

Ez konkrétan azt jelenti, hogy míg márciusban 0,30 eurót, mai árfolyamon közel kilencven forintot adtak a tej literéért, addig áprilisban már csupán 0,21 eurót, vagyis alig hatvan forintot.

A termelők szerint az életben maradásukhoz éves szinten a tej felvásárlási ára nem csökkenhet a literenkénti 0,30 euró alá, a tejipari cégek vezetői azonban drasztikus lépésüket a túlkínálattal indokolják. Ami a tejtermelők országos szövetségének elnöke szerint egyszerűen nem igaz.

Thierry Roquefeuil az InfoRádiónak elmondta: a francia gazdák immár több mint egy éve az aktuális kínálat és kereslet alakulásához igazítják termelésüket, és az általuk az idén előállított tej mennyisége 6 százalékkal alatta marad az Európai Unió által Franciaországnak megállapított tejkvótának.

A termelők szerint a túlkínálatról szóló magyarázat azért is sántít, mivel a boltokban a tejtermékek ára a jelenlegi gazdasági válság ellenére sem csökkent. Thierry Roquefeuil úgy véli: a felvásárlók egyszerűen visszaélnek pozíciójukkal, amikor lefelé nyomják az árakat, ezért erővel kell őket tárgyalóasztalhoz kényszeríteni.

A főtitkár ugyanakkor hangsúlyozta: nem garantált, hanem éves szinten stabil, kiszámítható árat akarnak kicsikarni a felvásárlóktól. Amire talán van némi reményük, néhány órával a tüntetések megkezdését követően ugyanis a kormány bejelentette: két közvetítőt nevezett ki, akiknek az a feladatuk, hogy segítsék a termelők és a felvásárlók közötti tárgyalásokat.

A viharos eseményekkel csaknem egyidőben jelent meg a hír, hogy 103 éves korában meghalt Daniel Carasso, a Magyarországon a joghurtjairól és kekszeiről ismert Danone tej- és élelmiszeripari cég franciaországi alapítója.

A társaságot eredetileg édesapja hozta létre Spanyolországban 1919-ben, és azt fiáról nevezte el - a Danone név ugyanis kis Dánielt jelent katalán nyelven. A céget azonban már Daniel Carasso tette a világ egyik legjelentősebb, az elemzők szerint elsősorban kiváló minőségű joghurtjairól ismert élelmiszeripari társaságává.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást