A szerbeknél 221 millió forintból épül egy kilométer fél-autópálya

Infostart
2009. április 29. 10:11
A világbank 388 millió dollárt hagyott jóvá Szerbiának az ún. 10-es közlekedési folyosó befejezésére. Az autópálya a magyar szerb országhatártól vezet délre Belgrádon keresztül Bulgária és Macedónia illetve Görögország felé. Az autópálya építése ötvenezer új munkahely létesítését teszi lehetővé. A tervek szerint a sztráda három év alatt teljes egészében elkészül.

A vajdasági szakaszon, a magyar-szerb országhatár országhatártól Újvidékig az autópálya egyik sávja már kész, és most kezdik a bal sáv építését. Ebből novemberig húsz kilométer készül el. A hivatalos bejelentés szerint pedig három éven belül teljes lesz a 10-es európai közlekedési folyosó egészen a szerb-bolgár határig, illetve Macedónia és Görögország felé.

Az autópálya bal sávjának építése egymillió dollárba kerül kilométerenként (ez 221 millió forintnak felel meg). A Világbank viszont tegnapelőtt újabb háromszázmillió dollárnyi kedvező hitelt hagyott jóvá Szerbiának. Így összesen kilencszázmillió dollárral támogatja a szerb költségvetést. Ebből 388 milliót fordítanak a 10-es korridor építésére. A kedvező kölcsönt harminc év alatt kell törleszteni 2,5 százalékos kamattal.

A szerb gazdasági miniszter megállapította, hogy az építkezéssel ötvenezer új munkahelyet teremtettek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást