A szegénység drámai méretekben fog növekedni

InfoRádió / MTI
2009. április 27. 06:23
A globális gazdasági válság humanitárius katasztrófát idéz elő a fejlődő világban, a szegénység drámai méretekben fog növekedni - tartalmazza a Nemzetközi Valutaalap és Világbank vasárnap elfogadott közös közleménye.

A két washingtoni székhelyű intézmény tavaszi ülésének végén tanácskozó Fejlesztési Bizottság megállapította, hogy a nemzetközi gazdasági krízis egyre jobban sújtja a fejlődő világot, ahol emiatt már több mint 50 millióan kerültek rendkívüli szegénységbe. Robert Zoellick, a Világbank elnöke a tanácskozás utáni sajtótájékoztatón közölte: a szervezet 100 milliárd dollárral növeli a közepes jövedelmű országoknak nyújtható hitelezést a következő három évben.

A pénzintézet megháromszorozza a szociális védelem támogatására fordítandó összeget, 55 milliárd dollárt különít el infrastrukturális fejlesztésekre és 12 milliárd dollárt költ élelmiszerbiztonsági célokra. A Világbank elnöke arra kérte a tagországokat, hogy tartsák be vállalt segélyezési kötelezettségeiket és nyújtsanak támogatást a meghirdetett világbanki kezdeményezésekhez.