Legalább öt százalékos lehet a gazdasági visszaesés Németországban

Infostart
2009. április 21. 11:42
A második világháború óta alighanem a legsúlyosabb gazdasági visszaesés fenyegeti Németországot. Mint a Süddeutsche Zeitung mai száma címoldalán közli, a recesszió mértéke idén eléri az 5 százalékot is.

A válsággal kapcsolatos vészjósló hírek egymást érik Németországban: a kormány eddig a hazai össztermék 2,25 százalékos csökkenésével számolt, azonban - mint a Süddeutsche Zeitung mai száma megbízható forrásokra hivatkozva közli - Berlinben az eddigi előrejelzések drasztikus módosítására készülnek, miután a gépgyártással és az elektronikai iparral kapcsolatos adatok is a mind jobban fenyegető recesszióról tanúskodnak.

Az újság szerint a kormány is kénytelen lesz magáévá tenni több gazdaságkutató intézet idei előrejelzéseit, amelyek legalább 5 százalékos visszaesést jósoltak. Ezzel egy időben a munkanélküliség növekedése is nagyobb lesz, mint nemrég gondolták.

A Süddeutsche Zeitung nem tartja kizártnak, hogy idén az állástalanok száma egymillióval fog felszökni, és az ezzel összefüggő adóbevétel-kiesések miatt az államháztartási hiány is felfelé ível majd.

A súlyos helyzet enyhítése céljából a kancellár holnapra újabb gazdasági válságtanácskozást hívott össze, amelyen a tudományos élet képviselőinek jelenlétében a munkaadók és munkavállalók érdekképviseleti szerveinek vezetőivel újabb erőfeszítést tesznek kiút keresésére a mind nyomasztóbb válságból.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást