Szlovákul kell tanulniuk a magyar óvodásoknak is

Infostart
2009. április 20. 19:40
A szlovákiai magyar tannyelvű óvodákban is bevezetik a szlovák nyelvoktatást, ugyanis ezt egy miniszteri rendelet írja elő.

A pozsonyi Pravda című szlovák napilap értesülése szerint a magyar gyerekek óvodai szlovák nyelvoktatását az oktatási minisztérium módszertani levele írja elő, amelyet március végén adtak ki. A magyar tannyelvű óvodákban eddig magyarul folyt az oktatás és a kommunikáció.

A pedagógusoknak a rendelkezés alapján mostantól biztosítaniuk kell majd, hogy a magyar gyerekek játék közben az anyanyelvük mellett a szlovák nyelvet is használhassák. A minisztérium azt a szókincskészletet is meghatározta, amelyet a gyerekeknek el kellene sajátítaniuk. "A tanító játék közben anyanyelven kérdést tesz fel a gyerekeknek, majd a játékot az államnyelven is megnevezi" - idézi a módszertani rendeletet a Pravda. A magyar tannyelvű óvodáknak ennek érdekében szlovák nyelvű gyermekkönyveket kell majd vásárolniuk.

A pedagógusok egy része helytelennek tartja, hogy a 3-6 éves gyermekek idegen nyelvű oktatást kapjanak, mert szerintük ilyen korban még anyanyelvükön sem ismernek minden megnevezést.

A Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párthoz tartozó Ján Mikolaj miniszter által irányított oktatási tárca már korábban is erőfeszítéséket tett annak érdekében, hogy a magyar tannyelvű iskolákban nagyobb óraszámban tanítsák a szlovák nyelvet. A miniszter arra hivatkozik, hogy a magyar gyermekek szlovák nyelvtudása hiányos és elégtelen. Az általános iskolák utolsó, kilencedik osztályos tanulói között készített felmérés azonban azt jelzi, hogy nincs lényeges különbség a magyar és a szlovák tannyelvű iskolák diákjai között.

A Magyar Koalíció Pártja tiltakozást kíván benyújtani az új rendelet ellen. Szigeti László alelnök szerint az oktatási miniszter erősszakkal akarja elérni, hogy többet oktassák a szlovák nyelvet a magyar iskolákba.

Hanganyag: Protics János (Pozsony)


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást