Korlátozzák az antarktiszi turizmust - videóval

Infostart
2009. április 20. 08:40
Az Antarktiszon érdekelt országok elfogadták az Egyesült Államok azon javaslatát, aminek alapján korlátoznák a kontinensre irányuló turizmust, hogy megvédjék a törékeny ökoszisztémát.

Az Antarktisz-egyezmény tagjai egyetértettek abban, hogy meg kell határozni, mekkora hajók mehetnek arra, és hogy hány turista mehet a földrészre. Minderre azért van szükség, mert egyre többen keresik fel a földrészt, és egyre több a hajóbaleset a környéken. 1992-93-ban még csak 6700-an látogattak el a Déli-sark környékére, ma már 45 ezren mennek egy-egy szezonban.

Hogy ezt mennyivel korlátozzák, az majd akkor derül ki, ha megállapodik egymással az a 28 ország, amelyek ötven éve Washingtonban aláírták az Antarktisz-egyezményt. A szigorítások nem tartalmaznak kényszerítést vagy büntetést, viszont arra kötelezi a tagországokat, hogy ne engedjenek évente ötszáznál több turistát a térségbe, és ne engedjék, hogy egyszerre száznál többen látogassák meg a kontinenst.

A 2008-2009-es szezonban két hajó is zátonyra futott az Antarktisz körül. 2007 novemberében viszont még el is süllyedt egy hajó.