Amnesztia leadott fegyverért

Infostart
2009. április 20. 13:16
A legutóbbi ámokfutás tanulságaként Németországban a kormány tervbe vette amnesztia életbeléptetését a fegyverek beszolgáltatásának elősegítésére. A javaslatot Baden-Württenberg tartomány igazságügyi minisztere terjesztette elő - mint emlékezetes néhány héttel ezelőtt ebben a tartományban robbant ki az a végzetes lövöldözés, amely - az ámokfutóval együtt - 16 emberéletet követelt.

 A winnendeni tragédia nyomán a közelmúltban közel fél ezer fegyvert szolgáltattak be a térségben élők, azzal érvelve, hogy ezeket örökölték ,vagy sportlövészként használták, de engedélyüket nem újították meg.

Ez a lépés ösztönözte Baden-Württenberg tartomány igazságügyi miniszterét arra, hogy javasolja átmeneti időre országos szintű amnesztia bevezetését a fegyverek beszolgáltatására. Indítványát kedvezően fogadták Berlinben és ezért az ügyben illetékes tartományi belügyminiszterek holnap esedékes értekezletük várhatóan jóvá is hagyják a tervet.

Vitatott azonban, hogy mi történjék a névtelenül beérkezett fegyverekkel.A komoly anyagi nehézségekkel küzdő városok és települések elöljárói ugyanis azt szeretnék, ha ezeket sportlövészek, illetve egyesületek számára jó áron eladhatnák. Ezt Baden-Württenberg igazságügyi minisztere azzal utasította vissza, hogy a városok és települések nem válhatnak fegyverkereskedőkké.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást