Észak-Koreában megünnepelték Kim Ir Szen születésnapját

InfoRádió / MTI
2009. április 15. 12:20
Észak-Koreában megünnepelték szerdán az országalapító, Kim Ir Szen születésnapját, egy nappal azután, hogy bejelentették: Phenjan kivonul a nukleáris programjáról folytatott hatoldalú tárgyalásokról.

Az ázsiai országban a "Nap ünnepén" emlékeznek meg Kim Ir Szennek, a jelenlegi vezető Kim Dzsong Il édesapjának születéséről. Kilencvenhét éve, 1912. április 15-én látta meg a napvilágot, 1994-ben halt meg, és halálakor az ország "örökös elnökének" nyilvánították.

A hivatalos sajtó tájékoztatása szerint a mostani ünnepen a lakosságnak pótlólagos élelmiszeradagokat osztottak ki, a gyermekek cukorkát kaptak. Több ezren utaztak a fővárosba, Phenjanba, hogy a "Nagy Vezető" mauzóleumához járuljanak.

A két vezetőt - apát és fiát - rendkívüli személyi kultusz övezi a 24 milliós lakosságú országban. Képeiket mindenütt látni lehet, és sok észak-koreai viseli az idősebb Kim fényképes kitűzőjét.

Kim Ir Szen, aki most lenne 97 éves, négy évtizeden keresztül irányította az országot. Születésnapja nemzeti ünnep. A nevezetes dátum felvezetéseként az országban négy héttel ezelőtt sportrendezvények és kulturális események kezdődtek. A nemzetközi művészeti fesztivál keretében még az Egyesült Államokból is érkezett két zenei együttes, a nashville-i Annie Moses Band és a Grammy-díjas Casting Crowns. Ez utóbbi zenekar énekese, Mark Hall azt mondta, hogy részvételük a nép iránti tiszteletet és a kapcsolatok építésének folytatását jelképezi.

Szerdán az állami televízió filmet mutatott be a volt elnökről, fia pedig kedden a hadsereg több mint ötven tábornokát léptette elő a nevezetes nap alkalmából.