Tüntetők hatoltak be a bangkoki belügyminisztériumba

InfoRádió / MTI
2009. április 12. 10:37
Kormányellenes tüntetők egy csoportja vasárnap a thaiföldi fővárosban behatolt a belügyminisztériumba, az épületet védő katonák nem tettek kísérletet a feltartóztatásukra.

A Reuters jelentése szerint mintegy félszáz tüntető nyomult be az épületbe, és a számuk növekszik. Az épületnél több mint száz katona van.

A tüntetők Veddzsadzsiva Abhiszit thaiföldi miniszterelnököt keresik, aki nem sokkal korábban hirdettette ki a rendkívüli állapotot Bangkokban, s akiről úgy tudják, hogy az épületben van.

A rendkívüli állapotot kihirdetéséről szóló rendeletet az állami televízióban olvasták be a helyzet súlyosbodására hivatkozva. Egyebek között tilos a gyülekezés, az öt személynél nagyobb csoportosulás.

A megmozdulások miatt szombaton meghatározatlan időre elhalasztották a Délkelet-Ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) pattajai csúcstalálkozóját. Pattaja városában már szombaton kihirdették a rendkívüli állapotot.

A thaiföldi miniszterelnök korábban azt mondta: válaszlépéseket tervez azok ellen, akik megakadályozták a Délkelet-Ázsiai Országok Szövetségének csúcstalálkozóját. Veddzsadzsiva Abhiszit kormányfő televíziós beszédében úgy fogalmazott: Thakszin Sinavatra volt miniszterelnök híveinek tüntetései átlépték a törvényesség határát.

A rendőrség közben bejelentette: bangkoki otthonában őrizetbe vették a pattajai tüntetők vezetőjét.