A béke és a megbékélés fontosságát hangoztatta a pápa

Infostart
2009. április 12. 14:11
Százezer hívő és turista hallgatta a római Szent Péter téren XVI. Benedek pápa 63 nyelven mondott húsvéti üzenetét, illetve az urbi et orbi apostoli áldást. A katolikus egyházfő a béke és a megbékélés fontosságát hangoztatta.

A Szent Péter Bazilika központi erkélyéről olvasta fel a pápa az Urbi et orbi, azaz Rómát és a világot illető apostoli áldást, majd a világ nyelvein a hagyományos húsvéti üzenetét. A magyarokhoz így szólt XVI. Benedek: Krisztus feltámadott, halleluja.

Délelőtt 10 órakor kezdődött XVI. Benedek ünnepi szentmiséje a szokás szerint holland virágokkal díszített Szent Péter téren. Az arany- és krémszínű miseruhát viselő katolikus egyházfő Krisztus feltámadását a bennünket ma egyesítő győzelem kiáltásaként fogalmazta meg.

A pápa a béke és a megbékélés fontosságát hangoztatta a gazdasági válság, háborúk, nyomor és terrorizmus sújtotta világban a húsvéti miséjén. Emlékeztette a hívőket a "kegyetlen és véget nem érő, gyakran elfeledett" afrikai konfliktusokra, továbbá megújított, tartós és őszinte erőfeszítéseket sürgetett az izraeli-palesztin konfliktus rendezése érdekében.

XVI. Benedek felszólította a hívőket, hogy az igazságosság, a könyörületesség, a szeretet és a megbocsátás fegyverével szálljanak szembe a világot sújtó csapásokkal.

A pápa imádkozott a múlt hét elején, Közép-Olaszországban bekövetkezett földrengés áldozataiért és túlélőiért is.

A misét a húsvéti pápai liturgia jellegzetes eleme, a feltámadási szertartás előzte meg. Ez arra a középkori szokásra vezethető vissza, mely szerint húsvét reggelén a pápa a lateráni palota kápolnájában őrzött Krisztus-kép előtt rótta le hódolatát, majd a körmenet élén vonult át a Santa Maria Maggiore bazilikába, az ünnepi mise megtartására.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást