Roncstraktor programot kérnek a romániai gazdák

Infostart
2009. április 11. 21:00
A Roncsautó programhoz hasonlót kértek a Romániában lévő Bihar megyei gazdák a mezőgazdasági traktorok vásárlásához a kétnapos tájékoztató kampány során, amit a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság szervezett a megye száz településén.

Floran Pavel, az igazgatóság vezetője azt közölte: a gazdák kérték a CEC-Bank feltőkésítését, hogy önrészt tudjanak biztosítani a pályázatokhoz, a 2008-as területalapú támogatások kifizetését, a legelők jogi helyzetének és rossz kezelésének rendezését, terményre kötött mezőgazdasági hitel bevezetését - írja a manna.ro.

A jelenlegi hitelt a román állam 30 százalékkal támogatja, de a gazdáknak vagy nincs olyan ingóságuk, amellyel garanciát tudnának vállalni, vagy nem kívánják azt erre a célra felhasználni.

Az igazgató elmondta, a farmerek rengeteg problémát jeleztek a mezőgazdaság és az állattenyésztés területéről egyaránt, a vidékfejlesztési szakemberek pedig a 2009-es európai és hazai támogatások formáiról, igénylésének módjairól tájékoztatták őket.