Nincs vége a télnek: húsvétkor is lehet síelni Szlovákiában

Infostart
2009. április 11. 08:00
A húsvéti ünnepek alatt is kedvező hóviszonyok várják a téli sportok szerelmeseit Szlovákiában, ahol a hegyekben még mindig van sportolásra elegendő hó.

A napok óta tartó nagy meleg ellenére a szlovákiai hegyekben az ünnepek alatt is lehet majd síelni. A hegyi mentőszolgálat legfrissebb jelentése szerint húsvétkor több mint 35 síközpontban üzemelnek majd a felvonók.

A legtöbb hó jelenleg az Alacsony Tátrában, a Chopok déli oldalán van, ahol 250 centiméteres a hótakaró vastagsága,az északi oldalon, Jasnán 120-150, a Magas Tátrában, a Lomnici csúcs alatti nyeregben 190, a Csorba tónál 160 centiméteres hóréteget mértek. De lehet még síelni a Donovalyn, valamint a Turócszentmárton melletti Martinsko Holén is, igaz, itt a meleg miatt napról napra gyorsan fogy a hó.

A hó minősége főleg a reggeli órákban jó, de déltől már nagyon kásás, és így elsősorban a kezdők számára veszélyes.

A szállodatulajdonosok örülnek a meghosszabbodott síelési idénynek, hiszen az ünnepek alatt a szállodák többségében telt ház lesz. Az idei tél - a jó hóviszonyok ellenére - érezhető visszaesést hozott a turistaforgalomban, az erős euró miatt főleg a külföldi vendégek maradtak el, elsősorban Lengyelországból és Oroszországból érkezett sokkal kevesebb vendég, mint tavaly.

A látogatók nem csupán a sportolás örömeit élvezhetik a hegyekben, hanem ízelítőt kapnak a helyi húsvéti szokásokból is, hiszen a Tátra több pontján folklórbemutatót tartanak a hétvégén.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást