Olaszországi földrengés - "Az emberek vessenek számot a lelkiismeretükkel"

Infostart
2009. április 10. 16:24
Olaszországban állami temetésen búcsúztak el a hétfői földrengés 289 áldozatától. Az utóbbi harminc évben ez volt a legsúlyosabb ilyen természeti katasztrófa. Sokan dühösek amiatt, hogy a házak kártyavárként omlottak össze.

L'Aquila városának rendőrakadémiája előtt 205 koporsót állítottak ki, de 289 halottra emlékeztek. A koporsók egy részét virágok és az elhunytak fényképei borították be. A gyerekek kis, fehér koporsóit szüleikéin helyzeték el, a tetejükre játékot tettek. A legfiatalabb áldozat egy öthónapos kisfiú volt, aki édesanyjával együtt halt meg.

A hozzátartozóknak Silvio Berlusconi miniszterelnök fejezte ki együttérzését, a gyászmisét Bertone bíboros, XVI. Benedek pápa helyettese celebrálta. Bertone bíboros a húsvét kapcsán a reményre, az újjászületésre és az újrakezdésre emlékeztetett. A túlélők egy része számára azonban túl frissek a tragédia emlékei ahhoz, hogy túltegyék magukat rajta. A hagyományosan katolikus országban egyesek még a hitüket is elvesztették.

Olaszország egésze gyászolt nagypénteken: a zászlókat félárbocra engedték, az üzletekben lehúzták a redőnyt és még a reptereken is egy percre leállították a felszállásokat.

Öt nappal a tragédia után a mentőalakulatok folytatják a kutatást, de hamarosan leállnak vele. Az éjszaka megtalálták egy középkorú nő és tizenéves lánya holttestét. A túlélők közül 17 ezer ember sátrakban él, másokat szállodákban helyeztek el. Az erős utórengések az éjszaka is folytatódtak.

A gyász ellenére az abruzzói körzetben már az újjáépítésre gondolnak, a turizmussal és mezőgazdasággal foglalkozó helyi vállalkozások több, mint fele ugyanis leállt a földrengés miatt.

Sokakat feldühített, hogy új épületek sem bírták ki a katasztrófát, például egy diákszálló és egy kórház is összeomlott. Az olasz kormány vizsgálatot indít. "Az emberek vessenek számot a lelkiismeretükkel" - mondta Giorgio Napolitano elnök arra utalva, hogy az épületek egy részét a biztonsági előírásokat megkerülve építhették meg.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást