Egy túsz meghalt, a többieket kiszabadították a kalózok fogságából

InfoRádió / MTI
2009. április 10. 20:29
A francia haditengerészet erői kiszabadítottak az Ádeni-öbölben egy francia jachtot, amely a múlt hét végén került kalózok kezébe Szomália partjai közelében, de egy túsz meghalt a szabadító akcióban - közölte pénteken a francia elnöki hivatal.

Négy másik túsz, köztük egy gyerek sértetlenül kiszabadult. A kalózok közül kettő halt meg a francia haditengerészet támadásában, további hármat elfogtak.

A tengeri rablók április 4-én kerítették hatalmukba a Tanit nevű vitorlást Szomália északkeleti partjainál. Négy felnőtt - két házaspár - és egy hároméves gyerek volt a fedélzeten, amikor a kalózok elragadták a jachtot. Az elnöki hivatal közleménye nem nevezte meg a túszt, aki meghalt az akcióban, csak azt szögezte le, hogy a gyermek sértetlenül túlélte a megpróbáltatást.

A francia haditengerészet csütörtökön kapcsolatba lépett a kalózokkal, s csak azután döntött a mentőakció mellett, amikor a bűnözők nem fogadták el a haditengerészet tárgyalómegbízottjai által szabott feltételeket, és megpróbáltak elillanni a vitorlással.

Az Élysée-palota közleménye szerint Nicolas Sarkozy elnöknek szilárd elhatározása, hogy nem enged kalózok zsarolásának, és Franciaország mindent megtesz azért, hogy legyőzze a tengeri rablókat.