Akár már idén Magyarországra látogathat a dalai láma

Infostart
2009. április 7. 13:34
Elképzelhető, hogy már idén Magyarországra látogat a dalai láma, bár konkrét tervek még nincsenek. A Tibetben élő vallási vezetőjének európai megbízottja jelenleg is Magyarországon van, ám a kormány képviselőivel nem találkozik, csupán a parlament ellenzéki bizottsági elnökeivel.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottság elnöke szerint kifogásolható a magyar kormány és az MSZP Tibet-politikája. A politikus, miután tárgyalt a dalai láma európai megbízottjával, azt mondta: sokkal világosabb és egyértelműbb vonalvezetésre lenne szükség a kormányzat részéről Tibet kapcsán.

Ugyanakkor a magyar kormányzatnak nem kellene felülvizsgálnia az "egy Kína" politikát - mondta Németh Zsolt, aki azt is szorgalmazta: javulást kell elérni a vallásszabadság terén a távol-keleti országban.

Ceten Szamdup a sajtóértekezleten kiemelte: magyarországi útján nem találkozik a magyar kormány képviselőivel, ugyanakkor a parlament külügyi bizottságának elnöke mellett az emberi jogi bizottság - szintén ellenzéki - vezetőjével is tárgyal.

Ceten Szamdup arról is beszélt: elképzelhető, hogy a dalai láma Magyarországra látogat, és ez akár idén is lehet, ám konkrét tervek egyelőre nincsenek.

Hanganyag: Sigmond Árpád


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást