A jobboldal nyerte a macedón választást

InfoRádió / MTI
2009. április 6. 06:35
Nagy fölénnyel nyert Gjorge Ivanov, a jobboldali VMRO-DPMNE (Belső Macedóniai Forradalmi Szervezet-Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja) nevű kormánypárt jelöltje a vasárnapi macedóniai elnökválasztás második fordulójában a szavazatok 90 százalékos feldolgozottsága alapján.

Ljubomir Frcskoszki, a legnagyobb ellenzéki erő, a Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) támogatását élvező független jelölt elismerte vereségét, és gratulált Ivanov győzelméhez.
A nem hivatalos részeredmények szerint a kormányzati tapasztalattal még nem rendelkező Ivanovnak közel kétszer annyi támogatója volt, mint kihívójának, és a szavazatok 63 százalékát szerezte meg, míg Frcskoszkira csak a választóknak nagyjából 37 százaléka szavazott - közölte a macedón választási bizottság.

A részvételi arány az előzetes eredmények szerint alig haladta meg a szavazás érvényességéhez szükséges 40 százalékot.

Az elnökválasztás, amelyet sorsdöntőnek tartanak az ország európai uniós kilátásai szempontjából, nyugodt körülmények között zajlott, a megfigyelők csak elvétve tapasztaltak szabálytalanságokat. A tavaly júniusi előre hozott parlamenti választásra halálos áldozatot is követelő erőszak nyomta rá a bélyegét az országban.