Két tucatnyi afgán gyermeket találtak római pályaudvarokon

InfoRádió / MTI
2009. április 5. 18:46
Azonnali vizsgálatot rendelet el Róma polgármestere azt követően, hogy két tucatnyi 10-15 éves afgán gyermekre bukkantak a római pályaudvarokra befutót város alatti alagutakban.

A vasúti rendőrség a főváros három legnagyobb pályaudvarán végrehajtott rutinellenőrzés során talált rá a 24 gyermekre, akik borzasztó körülmények között éltek a föld alatt.

Gianni Alemanno polgármester megdöbbentőnek nevezte a felfedezést, és azonnali vizsgálatot rendelt el annak feltárására, miként kerülhettek a gyerekek ilyen körülmények közé. Utasította a hatóságokat, biztosítsák, hogy soha többé ne fordulhasson elő hasonló eset az olasz fővárosban.

A gyermeket a rendőrök átadták a gyermekvédelmi hatóság illetékeseinek. Egyetlen sem beszéli közülük az olasz nyelvet, s nem tudták pontosan megmondani, honnan jöttek. A hatóságok feltételezik, hogy már legalább öt napja éltek az alagutakban. A gyerekekre 98 felnőtt illegális bevándorló társaságában bukkantak rá, a felnőttek a legkülönbözőbb nemzetiségűek voltak.

A Save the Children jótékonysági szervezet adatai szerint tavaly 7797 kiskorú külföldi bevándorló érkezett egyedül vagy hason korú társaival, de nem felnőttel együtt Olaszországba.