Már nem sokáig olvashatunk hírt ingyen az interneten?

Infostart
2009. április 3. 18:45
Rupert Murdoch ausztrál médiacézár szerint a jövőben a lapoknak fizetőssé kell tenniük internetes kiadásaikat, mert a világhálón megjelenő reklámokból nem lehet fenntartani a nyomtatott és az online változatot. Az Egyesült Államokban különösen fenyegeti a sajtót a válság.

Rupert Murdoch-é, az amerikai Fox News, valamint a brit a Times és a Sun tulajdonosáé a fizetős internetes tartalma miatt az Egyesült Államokban ritka hollónak számító Wall Street Journal. A hatalmas birodalmáról ismert mogul szerint még több oldalt kell fizetőssé tenni, és lassan elmúlnak azok az idők, hogy ingyen lehessen híreket olvasni az interneten.

Egy interjúban elmondta: bár a legtöbb kiadó az internetes reklámokkal akarja olyan szintre emelni bevételét, hogy az újságok nyomtatott és az online kiadását is el tudja tartani, a pénz nem fogja fedezni a kiadásokat.

Nagy-Britanniában a Murdoch-istállóba tartozó Sun és Times oldala is ingyenes, a bulvártestvér által támogatott komolyabb újság azonban vitát indított arról, hogy előfizetési díjat szedjen-e az online olvasóktól. Korábban a véleményoldalakért már fizetni kellett, de a lap belátta, hogy több pénzt nyer az internetes hirdetésekkel.

A Wall Street Journalt Murdoch már úgy vette át, hogy fizetős volt a honlap, de egy ideig eljátszott a gondolattal, hogy ingyenessé teszi azt. Úgy tűnik azonban, nem bánta meg, hogy csak a pénzesebb olvasókat kívánta megtartani. "Az online előfizetés nem aranybánya, de nem is rossz bevétel" - mondta. Nagy-Britanniában a nem Murdockhoz tartózó üzleti lap, a Financial Times internetes tartalmának egy része fizetős.

A reklámbevételek stagnálása és visszaesése miatt egyre több amerikai újság szembesül a dilemmával: vajon kitartanak-e mellette internetes olvasói, ha pénzt szed tőlük? Az idő sürget, a Tribune nevű kiadó például már csődöt jelentett. Mások lapokat zárnak be, újságírókat bocsátanak el vagy csökkentik a fizetésüket.

Murdoch és más médiacézárok abban reménykednek, hogy a technológia mégis segítségükre lehet, például olyan hordozható eszköz kifejlesztésébe fektettek be, amelyen újságok elektronikus kiadásait lehet majd olvasni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást