Vita az ukrán elnökválasztás időpontjáról

InfoRádió / MTI
2009. április 1. 15:03
Az ukrán parlament szerdán október 25-re tűzte ki az elnökválasztást, Viktor Juscsenko hivatala azonban máris közölte, hogy az államfő megtámadja a döntést az alkotmánybíróságon.

A 450 tagú törvényhozásban 401 képviselő támogatta az indítványt. A javaslat elfogadásához 266 voksra volt szükség.

Az elnökválasz időpontjáról szerdán született parlamenti döntést az alkotmánybíróságon támadja meg az ukrán államfő - közölte a bejelentés után Marina Sztavincsuk, az elnöki titkárság helyettes vezetője, aki az alkotmánybíróságnál az államfőt képviseli.

Az alkotmány 2004-es módosítása miatt véleménykülönbség alakult ki Ukrajnában az elnökválasztás időpontja miatt. A módosítás értelmében a soros választást az elnöki mandátum utolsó, ötödik évében, az utolsó hónapnak a mandátumon belül eső utolsó vasárnapján kell megtartani. Juscsenko 2005. január 23. óta van hivatalban.

A változtatás 2006. január 1-jén lépett hatályba, már azt követően, hogy beiktatták hivatalába Viktor Juscsenko jelenlegi elnököt. Beiktatása idején még az volt a szabály, hogy az elnökválasztást az előző elnöki mandátum utolsó, ötödik évében, októberben, az utolsó vasárnapon bonyolítják le.

Viktor Juscsenko úgy véli, hogy az elnökválasztást 2010. január 17-én kell megtartani.

A választás időpontjáról hosszabb ideje vita folyik Ukrajnában. A jelenlegi súlyos belpolitikai és gazdasági válságból való kiútként mind Julija Timosenko miniszterelnök, mind az ellenzék előre hozott választásokat követel. Ukrajnát a pénzügyi válság miatt államcsőd fenyegeti.

Várakozások szerint Juscsenko benevez egy újabb mandátumért, de indul a választáson Timosenko és az oroszbarát ellenzék vezére, Viktor Janukovics korábbi kormányfő is.

Közvélemény-kutatások szerint azonban a jelenlegi elnök támogatottsága nem éri el az 5 százalékot sem, alatta marad mindkét vetélytársáénak. Juscsenko kedden alkotmányreformot javasolt, de ezt a parlament kategorikusan elutasította.