Több ezres tüntetés Londonban a G20-csúcs ellen, bankrongálással

InfoRádió / MTI
2009. április 1. 17:22
Több ezer tüntető gyűlt össze szerdán London pénzügyi központjában, a másnapi G20-csúcstalálkozó ellen tiltakozva. A tömeg megrohanta és megrongálta az egyik citybeli nagybank fióképületét.

A négyezer fős demonstráció a Bank of England - a brit jegybank - előtt zajlott. A tiltakozók egyebek mellett a "Rohanjátok meg a bankokat" jelszót skandálták. Délután a tüntetés részvevői közül többen eleget tettek a felszólításnak, és behatoltak a Royal Bank of Scotland (RBS) szemközti fióképületébe. Betörték a bank néhány ablakát és értéktárgyakat vittek el. A pénzintézetet a kívül rekedt tömegből is sokan különböző tárgyakkal dobálták meg, további ablakokat és bejárati üvegajtókat bezúzva. Két tüntető rövid időre feljutott a bank tetejére is.

A Royal Bank of Scotland vált Nagy-Britanniában a bankvezetői kudarc jelképévé, miután a pénzintézetet csak hatalmas állami tőkeinjekcióval sikerült megmenteni a teljes összeomlástól. Az RBS-ben jelenleg csaknem háromnegyedes részesedése van a brit kormánynak.

A tüntetők időnként összetűztek a kivonult - és délutánra lovas rendőri egységekkel megerősített - karhatalommal. A rendőrség 23 személyt őrizetbe vett, köztük egy rendőrségi színekre festett, London belvárosában feltartóztatott régi katonai páncélautó nyolc utasát, akiknél hamis rendőregyenruhákat találtak.

A tüntetésekre a Scotland Yard hetek óta készült. Töröltek minden eltávozást erre a hétre, s szerdán ötezer rendőr állt készenlétben Londonban.

Előzetes londoni sajtóbeszámolók szerint a rendőrségi hírszerzés már hetekkel a 19 legnagyobb ipari és fejlődő ország, valamint az EU képviselői alkotta G20-csoport csütörtöki londoni csúcstalálkozója előtt "példátlan mértékű" előkészületi aktivitást észlelt anarchista és kapitalizmusellenes csoportok körében, és olyan, korábbi zavargások során hírhedté vált szerveződések is megjelentek a színen, amelyek évek óta nem hallattak magukról.

A Cityben - a londoni pénzügyi központban - számos üzlet és bank ablakait bedeszkázták, a városrészben működő pénzügyi intézmények vezetése és a City rendőrsége pedig részletes magatartási ajánlásokat állított össze az alkalmazottaknak a bajok elkerülésére. Sok bank utasításba adta például, hogy alkalmazottai ne viseljenek öltönyt az utcán, elkerülendő az antikapitalista tüntetők támadásait.

Az indulatokat jelezte, hogy a szerdai demonstráción feltűntek "bankáröltönybe" öltöztetett bábfigurák is, kötéllel a nyakukban. A tüntetésen osztogatott szórólapok egyike azt javasolta, hogy ha valaki "egy kis melegségre vágyik a hitelválság közepette", máglyán égessen el egy bankárt.