Szlovákiát sem kerüli el a recesszió

Infostart
2009. április 1. 12:29
Elemzők szerint elképzelhető, hogy Szlovákia az idén mégsem ússza meg a recessziót - és ezt ma már Robert Fico miniszterelnök és Ivan Sramko jegybankelnök sem tartja elképzelhetetlennek. A korábbi gazdasági előrejelzések még biztató fejlődésről szóltak.

A szlovák nemzeti bank elnöke a gazdasági válságtanács keddi ülése után úgy nyilatkozott, hogy a globális válság Szlovákiában is recessziót okoz. "Nem lehet kizárni, hogy a fejlődés negatív irányú lesz" - jelentette ki minden köntörfalazás nélkül, ám részletekbe nem akart bocsátkozni.

Robert Fico ennél valamivel óvatosabban fogalmazott, mint mondta, az eurózónában az idén 3 százalékos visszaeséssel számolnak, Szlovákia esetében a legborúlátóbb forgatókönyvek is ennél két százalékponttal jobb helyzetet vetítenek előre.

Ezek a nyilatkozatok visszalépést jelentenek a pénzügyi tárca és a jegybank év eleji prognózisához képest, melyek még két százalék fölötti növekedést tartottak valószínűnek.

Tavaly Szlovákia nemzeti összterméke csaknem hat és fél százalékkal növekedett. Nem hivatalos értesülések szerint a jegybank legfrissebb előrejelzése 2009-re 1 százalék körüli visszaesést valószínűsít.A legtöbb kereskedelmi bank prognózisa alapján is az önálló Szlovákia történetében 2009 lehet az első olyan év, amikor az ország teljesítménye visszaesik.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást