Gyorsabb és súlyosabb lesz a vártnál a klímaváltozás hatása

InfoRádió / MTI
2009. április 1. 16:36
A korábban vártnál előbb érezhetőek és súlyosabbak lesznek az általános felmelegedés hatásai - állapította meg friss kutatási eredmények nyomán szerdán az Európai Bizottság, bejelentve azt is, hogy javaslatcsomagot dolgozott ki az éghajlatváltozás elleni fellépés európai uniós stratégiájára.

A tervet ismertetve Sztavrosz Dimasz környezetvédelmi biztos azt emelte ki, hogy az egyes térségeknek eltérő kockázatokkal kell számolniuk, ezért a védekező intézkedéseket elsősorban nemzeti vagy regionális szinten kell kidolgozni. Uniós szinten a fő feladat a összehangolás, illetve annak biztosítása, hogy az EU tervezési folyamatában minden területen figyelembe vegyék az éghajlatváltozás kihívásait.

Brüsszel kétlépcsős tervet készített, amelynek első, 2012-ig tartó szakaszában a fő feladat a kockázatok minél pontosabb azonosítása és az összehangolt fellépés előkészítése. A második szakaszban zajlana az uniós országok alkalmazkodása a várható változásokhoz.

Andrula Vasziliu egészségügyi biztos ezzel kapcsolatban kiemelte: a legfontosabb, hogy az illetékes hatóságok beépítsék akcióterveikbe a szélsőséges időjárási jelenségek idejére vonatkozó készültséget. Külön figyelmet kell fordítani a klímaváltozásra leginkább sérülékeny társadalmi csoportokra.

Joe Borg halászati biztos azt hangoztatta, hogy készen kell állni a tengerszint várható növekedésére és a tengerpartok elárasztásának veszélyére. A kockázatoknak érezhető kihatásaik vannak a turizmusra is - tette hozzá.

Mariann Fischer Boel mezőgazdasági biztos úgy vélte, az agrárágazatban olyan döntéseket kell hozni, amelyek biztosítják, hogy bármilyen pontos következményekkel jár majd a klímaváltozás, abból a szektornak előnye származzon. Ehhez már most meg kell kezdeni a közös gondolkodást - emelte ki.

Sajtótájékoztatóján Dimasz méltatta azt az amerikai bejelentést, hogy a washingtoni kormányzat lépéseket tervez tenni az éghajlatot károsan befolyásoló széndioxid-kibocsátás csökkentésére. Ha ez megvalósul, nemcsak a klímaváltozás elleni fellépésben segíthet, hanem az arra irányuló új nemzetközi szerződés kidolgozásában is - hangoztatta a környezetvédelmi biztos.