A nagy siker miatt folytatódik a roncsprémium-program

Infostart
2009. április 1. 21:00
A szlovák kormány újabb összeget különít el a roncsprémiumra, miután az első forduló nem várt nagy érdeklődést hozott. A roncsprémiumra eredetileg szánt összeg - 33,2 millió euró, tehát egymilliárd korona - alig 17 nap alatt, március 26-án fogyott el.

A program március 9-én indult, s ennek keretében akár 2000 euróval is olcsóbban vásárolhatta meg új autóját az a szlovák állampolgár, aki tíz évesnél idősebb kocsiját leadta a roncstelepen.

A nem hivatalos kimutatás szerint a roncsprémium reményében március 9-e után több mint 22 ezer személygépkocsit zúztak be, nagyjából ennyire volt elég a 33 millió euró. Mintegy 6000 személy már új autót is vásárolt, illetve rendelt. Az olcsóbb gépkocsik iránti kereslet ugyanis nagyon felfutott, s ezért több modellre heteket, hónapokat kell várni.

Az óriási érdeklődés miatt a gazdasági válságstáb legutóbbi ülésén döntés született arról, hogy folytatódni fog a roncsprémium program; a kormány újabb pénzösszeget hagy jóvá erre a célra, ám, hogy mennyit, azt egyelőre nem tudni, de elképzelhető, hogy ezúttal kevesebb pénz áll majd rendelkezésre az új autók vásárlására.

A tervek szerint a roncsprémium második fordulója a jövő héten kezdődik majd. Robert Fico azonban világosan kijelentette, hogy ez egyben az utolsó is lesz. A kormányfő szerint a gazdasági válságtanács tagjainak többsége kedvezően értékelte a roncsprémium program eddigi eredményét, és támogatja a folytatást.

Elképzelhető azonban, hogy részben módosulnak a feltételek, de végleges döntés ebben az ügyben még nincs. A módosítás például érintheti a bezúzott régi, illetve a megvásárolt új kocsi árát, szó van arról, hogy a program csak a 13 évesnél öregebb autók bezúzására lesz érvényes.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást