"Orbán Viktornak tudnia kell, hogy minden szavát lesik Szlovákiában"

Infostart
2009. március 31. 12:47
Nem volt szerencsés Orbán Viktor kárpátaljai ígérete a kettős állampolgárságról a szlovákiai magyarok érdekeit tekintve, az elnökválasztás második fordulója előtt - írta az Új Szó című szlovákiai magyar lap.

A cikk szerzője úgy véli, hogy Orbán Viktor hétvégi kijelentésének, mellyel megígérte a kettős állampolgárságot a kárpátaljai magyaroknak, az lehet a magyarázata, hogy messzemenőkig nem veszi tekintetbe a határon túli magyarok érdekeit.

A Fidesz elnöke ugyanis nem vette tekintetbe a régió helyzetét, mindenekelőtt a szlovákiai államfőválasztást. A cikkíró emlékeztet arra, hogy az utóbbi napokban a választási kampány első számú motívuma a durva nacionalizmus lett, amelynek kapcsán Orbán Viktor neve is rendszeresen felmerül, s a szlovák nemzeti érzelmű választók megfélemlítésére használják.

Orbán Viktornak tudnia kell, hogy minden, amit mond - főleg ha az külföldön hangzik el -, nagy figyelemnek örvend Szlovákiában, és garantáltan felhasználják a kampány során - hangsúlyozza a szerző, aki szerint a kárpátaljai magyarok előtt hálás feladat lehet megígérni a kettős állampolgárságot, jóllehet egy ilyen kijelentésnek ma semmilyen valós relevanciája nincs.

Ám annál nagyobb a politikai relevanciája a szlovák államfőválasztás kapcsán, és várható, hogy a szlovák nacionalista erők minden lehetőséget megragadnak a magyar kártya kijátszására.

A cikkíró szerint két dolog lehetséges: Orbán Viktor tudatában van mindennek, de számára a magyarországi nyilvánosság a mérvadó, hiszen ott kell megnyernie a választásokat, vagy - bár ennek valószínűsége nagyon alacsony - "nem tudatosítja szavainak súlyát , mert nem tájékozott a határon túli magyar politika aktuális kérdéseiről" - írja a pozsonyi Új Szó.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást