Galambok csempészik mobiltelefonokat a börtönbe

Infostart
2009. március 31. 20:20
Régi módszereket elevenítenek fel a brazil bűnözők, miután a hatóságok felszámolták a beépített emberekből - például börtönőrökből - álló hálózatuk nagy részét: galambok segítségével csempészik be a börtönökbe a mobiltelefonokat.

Galambok szállítják mobiltelefonokat brazil börtönök lakóinak. Az őrök eddig két galambot fogtak el, amelyek mobilokat kézbesítettek a sorocobai börtönbe, nem messze Sao Paolótól - mondta a büntetésvégrehajtás szóvivője.

A hivatal munkatársai a galambokra a Danilo Pinherio börtön épülete mellett találtak rá, még azelőtt, hogy a célhoz ért volna az áru - tette hozzá Rosana Alberto. Minden galamb egy kis táskával érkezett, amiben egy mobiltelefon és a töltője volt benne.

A módszer a bűnszervezetek, -hálózatok legújabb találmánya, hogy csempészárut juttassanak börtönben sínylődő cimboráik számára. Az olyan bűnszervezeteknek, mint a Vörös Kommandó Rio de Janerióban, vagy A Főváros Első Kommandója Sao Paolóban számos tagja ül börtönben, és kiterjedt támogatói rendszert tartanak fönn.

Nemrég még olyan cinkosaik voltak, mint a korrupt jogászok és börtönőrök, akik drogot, fegyvereket és telefonokat csempésztek be a fogvatartottaknak a rendőrség szerint. Az áruval egyrészt egymás közt üzleteltek a rabok, másrészt szervezkedni tudtak a segítségükkel.