Csakis magánberuházó segíthet az Opelen

Infostart
2009. március 27. 09:50
Az amerikai elnök és a német kancellár videoértekezlet keretében vitatta meg az Opel autógyár megmentésének lehetőségeit. Ezáltal is kifejezésre akarták juttatni, hogy az ügyben csakis közös megállapodás alapján várható kibontakozás.

A csőd szélére jutott amerikai General Motors tulajdonában lévő Opel művek vezetősége néhány héttel ezelőtt már mentőcsomag-tervet terjesztett a német kormány elé, ezt azonban Berlinben elfogadhatatlannak minősítették és elutasították.

A több tízezer munkahely fennmaradása érdekében azóta is folynak az erőfeszítések. A német kormány gazdasági miniszterét küldte Washingtonba, ahonnan kedvező ajánlatokkal tért vissza, de amerikai partnerei is feltételül szabták az anyavállalat, a General Motors számára, hogy március 31-ig dolgozzon ki olyan hosszú távú tervet, amely komoly megszorításokkal biztosítaná a cég nyereséges működését.

Angela Merkel kancellár és Barack Obama elnök videoértekezletén egyet értett abban, hogy ha Washingtonban támogatásra méltónak találják a General Motors mentőcsomagját, akkor Berlinben sem fognak elzárkózni az Opel megsegítése elől.

A kancellár azonban az elnöknek is hangsúlyozta, hogy csakis magánberuházó bekapcsolásával tartja elképzelhetőnek az Opel eredményes szanálását - a közvetlen állami beavatkozást változatlanul elveti.

Most sok tízezer európai Opel-alkalmazott feszülten várja, hogy a jövő héten milyen fordulatot tartogat a sors a számukra.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást